A high-tech kütyük alapanyagainak “félig kifogyhatatlan” lelőhelyét találták meg

A high-tech kütyük alapanyagainak “félig kifogyhatatlan” lelőhelyét találták meg

Kutatók a japán partoknál fedeztek fel egy nagy ritkaföldfém-lelőhelyet. A ritkaföldfémek nélkülözhetetlenek a csúcstechnológiájú kütyük előállításához – a mobiltelefonoktól és az elektromos autókig minden high-tech termékben használják őket.

Becslések szerint az új lelőhely „félig kifogyhatatlan” mennyiségben tartalmaz többek között terbiumot és diszpóziumot. A kutatók úgy vélik, hogy Japán tól délre fekvő 2500 négyzetkilométeres területen nagyjából 16 millió tonnás készlet lapulhat a tengerfenéken.

A diszpróziumból például 730 évre elegendő mennyiség lehet ott. Ezt a ritkaföldfémet atomreaktorok alkatrészeinek gyártásánál használják.

A bejelentés Kínát gyengítheti, a világ legnépesebb országa ugyanis a ritkaföldfémek legnagyobb kitermelője is, így a világ IT-gyártói nagyban függnek Kínától.

Hírdetés

Magát a mostani felfedezést azonban nem az USA-Kína feszültség szülte, hanem olyan, fogyóban lévő lantanidák utáni kereslet, mint az ittrium, amely egyre kifizetődőbbé teszi az amúgy igen költséges mélytengeri bányászatot. Hogy eddig miért nem használták ki ezt a lehetőséget? Mert csak a közlemúltban érte el a mélytengeri bányásztechnológia azt a szintet, hogy életképes legyen a magánszektorok piacán.

Természetesen a zöldek tiltakoznak, szerintük a bányászat egész tengeri ökoszisztémákat tehet tönkre. Egyelőre azonban nincs mitől tartaniuk: a nemzetközi vizek alatti tengerfenék felhasználását felügyelő Nemzetközi Tengerfenék-hatóság jelenleg hatályos előírásai szerint nem lehet bányászni olyan területen, amely ökológiai vagy tudományos jelentőséggel bír.

Independent.co.uk

Nyitókép: Independent.co.uk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »