A hidrogéné a jövő? – Fejlesztenék a környezetbarát energiaágazatot Romániában

A hidrogéné a jövő? – Fejlesztenék a környezetbarát energiaágazatot Romániában

Európai trendhez csatlakozva a jövőben Románia is ki szeretné aknázni a hidrogént mint alternatív energiaforrást. Bár a kutatások évtizedek óta folynak, a megvalósítások még gyermekcipőben járnak.
Romániának fel kell készülnie a hidrogén előállítására és felhasználására alternatív energiaforrásként; a következő időszakban az Európai Unió számos ilyen jellegű projektet készül támogatni, ezt érdemes lenne kihasználni – vonták le a következtetést a bukaresti Victoria-palotában megtartott RO–HydroHub – a hidrogén, mint alternatív energiaforrás című konferencia résztvevői.

A kormány keretében működő fenntartható fejlődés főosztály szervezte esemény célja a hidrogén által kínált lehetőségek feltárása volt egy környezetbarát energiaágazat fejlesztése érdekében. A kezdeményezők azt szeretnék, ha Romániában is előrelépés történne a kutatás felgyorsításában. Ugyanakkor

időszerűnek tartják az intézményi keret fejlesztését a hidrogén széles körű felhasználásával kapcsolatos beruházások és alkalmazások ösztönzése céljából is.

Hírdetés

A megbeszélések a hidrogén és az új energetikai technológiák romániai hálózati központjának fejlesztésére összpontosítottak, amelyet nemrégiben hoztak létre a kormány által elfogadott megállapodás alapján, és amely Borbély László, a fenntartható fejlődés főosztály vezetője szerint a versenyképesség pólusa lehetne a hidrogén értékesítésével kap­csolatos kutatás-fejlesztés-innováció szempont­jából.

„Európa az éghajlati semlegesség elérése felé halad. A koronavírus-járvány nem állította le a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentésére irányuló európai törekvéseket. A hidrogén alkalmazásával kapcsolatban érdekes információ, hogy az EU célja, hogy 2030-ra a hidrogénhajtású járművek száma meghaladja a 2,6 milliót. A társadalmi-gazdasági újjáépítés valószínűleg figyelembe veszi majd a környezetre gyakorolt hatást. Romániának fontos szereplővé kell válnia, és ki kell aknáznia az ezen a téren rejlő lehetőségeket” – hangsúlyozta Borbély.

Noha még nem vetekednek sem árban, sem népszerűségben az elektromos árammal működő autókkal, Nyugat-Európában egyre több hidrogénhajtású személygép­kocsi került forgalomba. Ezzel szemben a román autóipar még távol áll attól, hogy hidrogénmeghajtású gépkocsikat állítson elő.

Romániában mindössze az olajfinomítók némelyike használ hidrogént, noha az autók mellett a hajók, a kisebb hőközpontok esetében is szolgálhatna alternatív energiaforrásként. Ugyanígy a műtrágya előállításában is lehetne hasznosítani.

„Sajnos mi jóformán megrekedtünk a kutatás szintjén, amely viszont nagyon hosszú évekre tekint vissza. Most megtettük az első komolyabb lépést arra, hogy gyakorlatba próbáljuk ültetni mindazt, ami a fejlettebb országokban működik” – nyilatkozta lapunknak Borbély László. Kérdésünkre a fenntartható fejlődésért felelős államtanácsos elismerte, hogy magának a hidrogénnek az előállítását még nem lehet környezetkímélő műveletnek nevezni, de – mint mondta – a tudomány abba az irányba segíti. Összehasonlításként Borbély a villannyal működő autók példáját hozta fel, amelyek ugyan nem szennyezik a levegőt, de a lecserélendő akkumulátoruk egyáltalán nem környezetbarát.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »