A Hezbollah és a Hamasz elleni kétfrontos harcra készül az izraeli hadsereg (képek, videó)

A Hezbollah és a Hamasz elleni kétfrontos harcra készül az izraeli hadsereg (képek, videó)

Az izraeli hadsereg kommandós brigádja ezen a héten nagyszabású hadgyakorlatot indított a Gázai övezetben lévő Hamasz és a libanoni Hezbollah szervezetek elleni egyidejű harcokat gyakorolva, számolt be az izraeli hadsereg szombaton. 

A múltban izraeli elemzők arról spekuláltak, hogy a kétfrontos háború kilátása miatti aggály volt az oka, hogy a izraeli hadsereg nem indított széleskörű hadjáratot a Gázai övezetben válaszul a part menti területről indított rakétákra.

A hadgyakorlat és az, hogy az Izraeli Védelmi Erők nyilvánosságra hozta, üzenetként szolgál a két  csoport számára, hogy Izrael felkészült erre a forgatókönyvre is.

Az izraeli  hadsereg nyilatkozata szerint a kommandós gyakorlat múlt héten kezdődött, és várhatóan 10 napig tart. A gyakorlat a Maglan, Egoz és Duvdevan egységek katonái részvételével zajlik szoros együttműködésben a légierővel, mely a kommandósok szállítása mellett a légicsapásokról is gondoskodik.

Hírdetés

Az izraeli hadsereg szerint a gyakorlat célja a kommandós brigád háborús felkészültségének javítása. Ez volt az egység hatodik ilyen szintű gyakorlata, mióta létrehozták 2015 decemberében.

.

Izrael és a Hezbollah legutóbb 2006-ban egy véres, 34 napig tartó háborúban küzdött meg egymással.  A Hezbollah több tucat izraeli tankot semmisített meg megfutamítva az izraeli agressziót.  A harcok során 165 izraeli katona és 1200 libanoni halt meg többségük civil ember volt. Akonfliktus  ENSZ által közvetített tűzszünettel végződött. Hassan Nasrallah a libanoni szervezet vezetője győzelemként könyvelte el a háborút.

Újkelet nyomán


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »