A Hezbollah 1000. katonai akciója Palesztina támogatására (videó)

A Hezbollah 1000. katonai akciója Palesztina támogatására (videó)

2024. 02. 11.

A Hezbollah legalább 30 rakétával támadt meg egy izraeli katonai kiképzőtábort a megszállt szíriai Golánban, amelyek közül sok a célpontjaikba ütközött.

Az iszlám ellenállás Libanonban – A Hezbollah az izraeli megszállás elleni pénteki támadásokat azzal zárta, hogy elindította ezredik hadműveletét a palesztin nép és ellenállása támogatására.

A szombat délelőtt nyilvánosságra hozott felvételek további információkat tártak fel a Hezbollah 2024. február 9-i nyolcadik hadműveletéről, amelyben a csoport katonai médiája kifejtette, hogy az ellenállás harcosai „Katyusha” rakéta-tüzérségi lövedékeket indítottak az izraeli megszállás alatt álló szíriai Golán „Kela” laktanyában.

Az „1000-es számú hadművelet a libanoni iszlám ellenállásért az izraeli ellenség ellen a palesztin nép támogatására és az al-Aksza árvíz batteljében” című videó azt a pillanatot mutatja be, amikor a Hezbollah harcosai több rakétavetőt (MRL) töltöttek meg. ) több héjjal, a művelet előkészítéseként.

A videón 30 rakéta látható a tervezett cél felé, amit az izraeli média a 2006-os libanoni háború óta a legnagyobb rakétacsapásnak minősített.
Pénteken a Hezbollah közölte, hogy a támadást a Kela bázison (helyi idő szerint) pontosan délután 5 óra 50 perckor indította több tucat „Katyusha” rakétával. A Hezbollah továbbfejlesztette a szovjet fejlesztésű fegyverrendszert, ahol egy rendszer legalább 30 rakétát képes szállítani, ahogy a videón is látható.

Mi az izraeli „Kela” bázis?

Az izraeli „Kela” Bázis laktanyának és kiképzőtábornak ad otthont az izraeli megszálló katonák számára. Az IOF 91. hadosztálya irányítja a bázist, amely több légelhárító rendszerrel van felszerelve, amelyek a bázison lévő megszálló csapatok védelmét szolgálják, vagy akik gyakorlatokat folytatnak.

Hírdetés

A bázis körülbelül 16 km-re található a legközelebbi felszabadult libanoni ponttól keletről és 14 km-re a legközelebbi felszabadult libanoni ponttól északról.

A tegnapi támadás volt az első Hezbollah támadás a támaszpont ellen azóta, hogy a csoport október 8-án megkezdte katonai kampányát Palesztina támogatására.

A közösségi médiában terjesztett videón több rakéta is becsapódott a helyszínre, miközben az izraeli megszállás légvédelmi rendszerei több elfogót indítottak el, amelyek nem tudták meghiúsítani a tűzcsapást. Úgy tűnik, hogy az egyik rakéta rendkívül közel esik a bázison elhelyezett légelhárító rakétakilövőhöz .

A Hezbollah megsemmisíti az izraeli Merkava tankot

Az Ellenállás által pénteken indított másik nyolc hadművelet között volt egy páncéltörő irányított rakétatámadás is, amely egy izraeli Merkava tankot céloz meg, amely látszólag al-Bagdadi katonai telephelyén parkolt al-Dzsalil Panhandle-ben, a libanoni Mays al-Jabal városával szemben.

Az újonnan közzétett videó egy precíz páncéltörő irányított rakéta (ATGM) támadás folyamatát mutatja be, amely egy merkava tankot céloz meg , amely látszólag az izraeli al-Bagdadi katonai helyszínen parkolt. Az ATGM-re telepített televíziós kamerával rögzített felvételek bemutatják a kezelő és a rendszer pontosságát a katonai célpont megsemmisítésében, célzásában és végrehajtásában.

Ezt a fajta irányítórendszert legalább két másik, az Ellenállás által végrehajtott műveletben használták 2024 januárja óta. Korábban az Ellenállás az útmutatási rendszert használta az izraeli kémprogramok és hardverek megcélzására két helyszínen.

A 2024. február 9-re kelt felvétel az Iszlám Ellenállás katonai médiája által tett bejelentésnek felel meg, amelyből kiderült, hogy a Hezbollah harcosai egy izraeli Merkava tankot céloztak meg és semmisítettek meg al-Bagdadi katonai helyszínen.

Orientalista.hu – Karoly Kuti

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »