A herszoni kormányzó menekülésre szólította fel a megye lakóit

A herszoni kormányzó menekülésre szólította fel a megye lakóit

Jaroszlav Janusevics, Herszon megye kormányzója arra szólította fel vasárnap a régió orosz megszállás alól felszabadított településeinek lakóit, hogy evakuáljanak, mert nagy a veszélye az orosz erők támadásainak.

A Telegram üzenetküldő alkalmazáson a kormányzó arra mutatott rá, hogy a Dnyeper (Dnyipro) folyó jobb partját – ahonnan az orosz csapatokat kivonták – komoly veszély fenyegeti.

Tapasztaltuk már felszabadított települések esetében, hogy ahonnan az orosz erők elmenekülnek, a civil lakosokat kezdik támadni”

– jelentette ki.       

Janusevics hozzátette, azért is javasolja a civileknek, hogy átmenetileg költözzenek más régióba, mert az orosz erők menekülés közben komoly károkat okoztak az ivóvizet, áramot és fűtést biztosító létfontosságú infrastruktúrában. Hangsúlyozta, hogy a kormányzói hivatal minden segítséget megad a helyi lakosoknak az evakuáláshoz.

Az ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz erők növelik jelenlétüket a Zaporizzsja megyei Melitopol város környékén, miközben  csökken a létszámuk a herszoni régióban, a Dnyeper bal partján. A jelentés szerint Melitopolnál erődítmények épülnek, és civileknek tilos megközelíteni a repülőtér területét. Katonai járműoszlopok érkeznek Tokmak település felől a városba – emelte ki a kijevi katonai vezetés. Herszon megye orosz megszállás alatti településein, Kahovkában, Tavrijszkban és Nova Kahovkában viszont az orosz katonák számának jelentős csökkenése figyelhető meg, csak minimális létszámban maradtak az említett városokban – mutatott rá a vezérkar.

Ukrajna-szerte a nap folyamán az oroszok egy rakéta- és hat légicsapást indítottak, továbbá több mint 14 támadást hajtottak végre rakéta-sorozatvetőkkel. Az ukrán légierő vasárnap 16 csapást mért az orosz erőkre. A személyi állomány, a fegyverek és a katonai felszerelések tíz koncentrációs területét, valamint az ellenséges légvédelmi rakétarendszerek hat állását találták el. Az ukrán rakéta- és tüzérségi egységek csapást mértek egy parancsnoki állásra és tíz olyan területre, ahol élőerő, valamint fegyverek és a katonai felszerelések koncentrálódnak – fejtette ki a vezérkar.

Herszonba érkezett az ukrán déli erők műveleti parancsnoka

Az orosz megszállás alól felszabadult Herszon városába érkezett Andrij Kovalcsuk vezérőrnagy, az ukrán déli erők műveleti parancsokságának vezetője – számolt be a hétvégén hivatalos Facebook-oldalán a parancsnokság, amely videófelvételt is közzétettet arról, hogyan fogadták a helyi lakosok a katonai vezetőt.

A videó tanúsága szerint a megyeszékhely központjában legalább ezren gyűltek össze ukrán zászlókkal. A tömeg tapssal és „köszönjük” skandálással fogadta a magas rangú katonai vezetőt. Kovalcsuk megköszönte a város lakóinak, hogy kitartottak, támogatták az ukrán fegyveres erőket és bíztak bennük.

Jurij Miszjahin, az ukrán palament nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke közösségi oldalain videofelvételt tett közzé arról, hogy ukrán katonák kitűzik az ukrán zászlót a Herszon melletti Antonyivkai hídra, amelyet kivonulásukkor az orosz erők robbantással járhatatlanná tettek.

Hírdetés

Vasárnap délig kétszer is voltlégiriadó Ukrajna egész területén, kivéve a Krím-félszigetet. A második riadót helyi idő szerint fél kettő után fújták le.

Az ukrán déli műveleti parancsnokság vasárnapi közlése szerint az ukrán légierő az elmúlt napon csapásokat mért az orosz erők bevetési területeire, válaszul az ellenséges támadásokra. Az orosz erők szombaton tüzérségi csapásokat mértek a Beriszlav térségében lévő ukrán állásokra. Az ukrán hadsereg nem szenvedett veszteségeket. Válaszul az ukrán légierő két csapást mért olyan területekre, ahova ellenséges erőket telepítettek.

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat közleményében arra szólította fel az embereket, hogy az orosz megszállás alól felszabadított településekre való visszatéréssel várják meg, amíg az aknamentesítő szakemberek végeznek, és a helyi hatóságok engedélyt adnak a hazatérésre. „Számos példa van arra, hogy az ellenség lakóépületeket, polgári járműveket, sőt a holttesteket is aláaknázta” – hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Valentin Reznyicsenko, Dnyipropetrovszk megye kormányzója arról adott hírt, hogy vasárnapra virradó éjjel az orosz erők Nyikopol térségét lőtték Grad sorozatvetőkkel és más nehézfegyverekkel, aminek következtében két nő sérült meg.

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó tájékoztatása szerint a hatóságok két civil holttestét találták meg Jampil és Jarova településeken. Az elmúlt nap alatt az oroszok további két civilt öltek meg Bahmutban, egy pedig megsérült a régióan zajló harcok következtében. A kormányzó kiemelte, hogy a háború kezdte óta több mint 1200 civil halt meg és több mint 2500 sebesült meg Donyeck megyében.

A kijevi katonai vezetés közlése szerint szombaton mintegy 650 fővel megközelítőleg 80 860-ra nőtt az orosz hadseregnek a február óta mostanáig  Ukrajnában elszenvedett embervesztesége.

Ukrán arzenál megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Megsemmisítettek egy légi fegyvereket tároló ukrán arzenált a Cserkaszi megyei Dubiivka községben orosz precíziós levegő-föld rakéták – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az orosz csapatok a donyecki régióban elfoglalták Majorszk falut, más frontszakaszokon pedig visszaverték az ukrán támadásokat. Mint mondta, Kupjanszk irányában az elmúlt nap folyamán az ukrán hadsereg 110 embert, két harckocsit, négy páncélozott harcjárművet és hat járművet, Liman irányában több mint 70 embert, harckocsit, három páncélozott harcjárművet és két járművet, a donyecki régió déli részén pedig több mint 60 embert, egy páncélozott személyszállító járművet, két lőszerszállító járművet és három kisteherautót veszített.

A hadijelentés értelmében az orosz harcászati gépek, valamint a rakéta- és a tüzérségi erők 62 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 183 területen  élőerő- és hadfelszerelés-összpontosításra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-50-es légvédelmi radarállomást, egy Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer radarját, három amerikai gyártmányú M777-es tarackot, mintegy 30 külföldi kiképzővel és „zsoldossal” együtt.

Az orosz légierő lelőtt egy ukrán Mi-8-as helikoptert, a légvédelem pedig hat drónt és 13 sorozatvető-, köztük 10 HIMARS-rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 333 repülőgépet, 176 helikoptert, 2498 drónt, 388 légvédelmi rakétarendszert, 6569 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 887 sorozatvetőt, 3577 tüzérségi löveget és aknavető eszközt, valamint 7202 speciális katonai járművet veszítettek.

Vlagyimir Leontyev, a Herszon megyei Nova Kahovka város elöljárója TASZSZ-nak azt mondta, hogy a kahovkai vízerőműben „grandiózus károk” keletkeztek az ukrán ágyúzás következtében, amelyek kijavítása egy évbe vagy még többe fog telni. Az erőmű lerombolása esetén Leontyev szerint víz alá kerül Dnyiprjani, Korszunka, Kazacsji Lageri és több más település, több tízezer embert fenyeget katasztrófa.

A donyecki hatóságok szerint az ukrán tüzérség az elmúlt nap folyamán 56 alkalommal lőtte a régi területét többek között HIMARS- és Grad-rakétákat bevetve.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »