A helyi KGB-vezér sírját koszorúzta meg Orbán

A helyi KGB-vezér sírját koszorúzta meg Orbán

Vasárnap Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó koszorút helyez el a Tisztelet Fasorán, Heydar Aliyev nemzeti vezető sírjánál, majd felesége, Zarifa Aliyeva síremlékén – írta meg az MTI. A hvg.hu ugyanakkor feltette a kérdést: ki is volt Heydar Aliyev?

Nem akárkinek a sírját koszorúzta meg Orbán Viktor miniszterelnök és felesége a hétvégi bakui látogatásuk során. A Hvg.hu utánanézett Aliyev életútjának, amiből kiderült: a politikus 1967-ben, 44 évesen lett az azerbajdzsáni KGB (Állambiztonsági Bizottság, vagyis titkosrendőrség) vezetője. A méregdrága ajándékokkal megvesztegetett Brezsnyev pártfőtitkár-államfő kedvenceként öt év múlva az Azerbajdzsáni Kommunista Párt Központi Bizottságának első titkára lett – írják.

1982-ben Andropov vitte Moszkvába első miniszterelnök-helyettesnek, és előléptette a Szovjetunió Kommunista Pártja Politikai Bizottságának tagjává. Nem vitás, hogy az általa vezetett köztársaság gazdasága jól fejlődött, de közben Alijev mindvégig együttműködött a helyi maffiával a kőolaj, a Kaspi-tengeri kaviár, a gyapot, gyümölcsök és egyebek feketekereskedelmében, és könyörtelenül leszámolt ellenfeleivel. Végül Gorbacsov mondatta le 1987-ben, de a korrupciós vádakat nem vizsgálták ki komolyan.

Hírdetés

Azerbajdzsán függetlenné válásakor Alijev megjelent szűkebb hazájában, az Azerbajdzsánhoz tartozó, de területileg tőle Örményország által elválasztott Nahicsevanban, és hirtelen ottani nacionalistaként feltűnve megszerezte az ottani vezetést. Majd miután a mindeddig egyetlen demokratikusan választott azeri elnököt, az 1992-ben hét jelölt közül 54 százalékos többséget szerzett nem-kommunista Abulfaz Elcsibejt egy év múlva lemondásra és emigrációba kényszerítették, Alijev lett az államfő. Ugyanolyan könyörtelen és keménykezű vezető volt, mint a szovjet időkben.

Nehéz kikerülni

A Hvg.hu ezek után megjegyzi: kétségtelen, hogy protokolláris szempontból nehéz elkerülni ezt a gesztust, ha egyszer az ott nyugvó exelnök fia a mostani államfő, de ha nagyon igyekeznek, talán át lehetett volna váltani ezt egy ismeretlen katona vagy valami más, semlegesebb emlékmű megkoszorúzására.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »