A helyi katonák nem akarnak harcolni

A helyi katonák nem akarnak harcolni

Az alacsony harci morál és a felekezeti megosztottság is hozzájárult az iraki hadsereg kudarcaihoz az Iszlám Állam elleni harcban – értett egyet az Egyesült Államok és Franciaország kormánya. A Bagdadot támogató nemzetközi koalíció hamarosan ismét ülésezik, hogy a dzsihadisták elleni hadműveletekről egyeztessen az iraki vezetéssel.

Visszatértek az iraki katonák Ramádi külvárosába. A hadsereg ismét megpróbálja visszafoglalni a települést az Iszlám Államtól, amely két hete megalázó vereséget mért rá. Az Irakot légicsapásokkal támogató Egyesült Államok szerint a legfőbb gond, hogy a helyi katonák egyszerűen nem akarnak harcolni.

„Ez valóban olyan probléma, amellyel a múltban szembesülnünk kellett. Ez tette lehetővé, hogy az Iszlám Állam a múlt nyáron jelentős haladást ért el. Az Egyesült Államok ezért azon dolgozik, hogy növelje az iraki biztonsági erők hatékonyságát és segítsen felállítani egy többfelekezetű haderőt” – mondta el Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

Hírdetés

Az USA felfegyverezné és kiképezné a háborús területen élő szunnita törzseket is. A térségben ugyanis feszültséghez vezetett, hogy Ramádiban síita milíciák segítik az egyedül tehetetlen iraki hadsereget, ráadásul a hadműveletet is egy síita szentről nevezték el – emiatt a többségi szunniták ugyanúgy ellenségként tekintenek rájuk, mint az Iszlám Állam harcosaira.

Az iszlamisták elleni koalíció másik tagja, Franciaország is a megosztottság miatt bírálta Irakot.

„Irakban Ramádi eleste visszalépés az iraki biztonsági erőknek, és megerősíti, amit mindig mondtunk: nincs katonai megoldás politikai megoldás nélkül. A szeptemberi párizsi találkozón ahhoz a feltételhez kötötte a koalíció Irak támogatását, hogy az új kormány összefogja a különböző felekezeteket. Ez a szerződés a katonai szerepvállalásunk alapja, és jobban kellene teljesíteni az ebben vállaltakat” – fejtette ki Laurent Fabius, Franciaország külügyminisztere.

A Bagdadot támogató nemzetközi koalíció jövő kedden ismét Párizsban ülésezik, Haider al-Abádi iraki miniszterelnök és John Kerry amerikai külügyminiszter részvételével.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »