A helyettes államtitkár Izraelben számot adott a magyar kormány kötelezettségvállalásairól

A helyettes államtitkár Izraelben számot adott a magyar kormány kötelezettségvállalásairól

Fülöp Attila helyettes államtitkár a minap látogatást tett Izraelben, ahol részletesen számot adott a magyar kormány által a zsidósággal szemben vállalt kötelezettségek teljesítéséről, illetve azoknak jelenlegi állásáról. A publikus híradás szerint a magyar politikus az őt a kormányhivatalában fogadó Jichák Joszéf, Izrael országos szefárd főrabbijának „a legapróbb részletekig beszámolt a magyar kormány által a zsinagógáknak, zsidó iskoláknak és a zsidó temetők Magyarország-szerte történő megóvására, fölújítására nyújtott segély, támogatás állásáról.” Izrael országos főrabbija végül kifejezte azon óhaját, hogy Fülöp Attila legyen Magyarország miniszterelnöke – írja a izraeli Chabad online és a JDN hírportál.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a minap díszes társaság kíséretében Jichák Joszéf, Izrael országos szefárd főrabbijának jeruzsálemi hivatalában járt. A Chabad nevű zsidó szekta izraeli hírportálja által „rendkívülinek” (sic!) nevezett látogatásra Fülöp Attilát elkísérte Izraelbe Köves Slomó rabbi, a Chabad budapesti „küldöttje”, az Orbán-kormány által a szektának ajándékozott (mert előtte állami tulajdonban volt – H. J.), és állami pénzen felújított óbudai zsinagóga rabbija, Árjé Goldberg rabbi, az Európai Rabbik Központjának igazgatója (!), Mojse Tuvjá Weissenberger rabbi, a Budapesti Ortodox Zsidó Hitközség vallási bíróságának elnöke és Jehosuá Adler rabbi, a budapesti Há-Tikvá (Reménység) nevű szervezet igazgatója. Izraelben csatlakozott hozzájuk Nagy Andor, hazánk Tel-Avivban akkreditált nagykövete.

A levantei hírközlésre jellemző módon (beleértve az arab nyelvű sajtót is – H. J.) a Fülöp Attila jeruzsálemi látogatásáról beszámoló két hírportál azt nem árulja el, hogy a „rendkívüli” eseményre pontosan mikor került sor, sőt a Chabad online még a nevét sem írja le a magyar politikusnak, mert mindvégig csak „magyar vallásügyi miniszterként” említi. (A másik hivatkozott izraeli hírportál, a JDN azt írja, hogy a magyarországi küldöttséget „Soltész Miklós vallásügyi miniszter” vezette, miközben a mindkét lap által közölt fényképeken Fülöp Attila látható – H. J.) A hír olvasásakor az is felvetődött bennünk, hogy a magyarországi zsidók ügyeivel miért Izrael országos szefárd főrabbija foglalkozik, s miért nem az, úgynevezett askenázi főrabbi? S itt jegyezzük meg, hogy egy olyan országos főrabbi hallgatta meg beszámolókat, alkotott véleményt a magyarországi állítólagos antiszemitizmusról és fajvédelemről, akinek hivatali elődje, a saját édesapja, Ovádjá Joszéf, egyéb humanista megnyilatkozásai mellett videón is rögzítve kijelentette, hogy „a Jóisten csak azért teremtette a gojokat, hogy azok szolgálják a zsidókat.”

Hírdetés

A mostani országos szefárd főrabbinak, Fülöp Attila és kíséretének fogadójának (vagy beszámoltatójának… – H. J.) közelmúltbeli rasszista, gyűlölködő megnyilvánulásairól is beszámolt már az izraeli sajtó. Magyarán, az alma nem esett messze a fájától. A gojoknak csak a zsidóság szolgálata szerepét szánó néhai Ovádjá Joszéf nagy méretű mozaikképe és szelleme mindvégig ott lebegett Fülöp Attila és díszes társulatának a feje fölött. A fényképeken izraeli zászló igen, de magyar nem látható az izraeli országos főrabbi hivatalában, amely a vallási vezető státuszát tekintve egyben kormányhivatalnak is számít.

Nagy Andor, hazánk Tel-Avivban akkreditált nagykövete ismét hozta a formáját, de egyre inkább úgy tűnik, hogy a bicskanyitogató szóbeli megnyilvánulásait nem a saját kezdeményezésére teszi, hanem számunkra érthetetlen ok miatt a budapesti Bem József téri palota folyamatos sugallatára, utasítására. Nagy Andor nem is olyan régen Jeruzsálemben az őt kiküldő országot és annak népét „egyre elharapózó antiszemitizmussal” rágalmazta, mire újságírói kérdésre a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak csak annyi megjegyzése volt, hogy „a nagykövet úr szerencsétlenül fogalmazott.” Nem tudjuk, hogy a nagykövet úr ezúttal mennyire fogalmazott szerencsétlenül, ám azt a két hivatkozott izraeli hírportál megírta, hogy Nagy Andor az izraeli országos főrabbi és Fülöp Attila jelenlétében kijelentette: „Magyarország kormánya soha nem fog eltűrni semmilyen antiszemita jelenséget”, s egyben arról is biztosította a vendéglátókat, hogy „a Jobbik nevű szélsőséges párt soha nem juthat tényleges befolyás birtokába.” A nagykövet megnyilatkozásának második részére mi meg csak egy 1950-es évekbeli magyarországi kommunista fordulattal reagálunk: Őexcellenciája, vagy a megnyilatkozásait Budapestről sugallók le vannak maradva egy-két brosúrával.

Jichák Joszéf, Izrael országos szefárd főrabbija „a legapróbb részletekbe menően” érdeklődött a magyar kormány által a zsinagógák, zsidó iskolák és a Magyarország területén levő összes zsidó temető fenntartására, felújítására nyújtott anyagi támogatás jelenlegi állásáról. A zsidó állam vallási méltósága végül Fülöp Attilának megköszönte a magyar kormány támogatását, s egyben arra ösztönözte, hogy mindez folytatódjék, és a jövőben még nagyobb legyen. A főrabbi a fedetlen fővel feszítő gojt, Fülöp Attilát nem áldotta ugyan meg, de kifejezte azon reményét, hogy ő lesz Magyarország miniszterelnöke.

Hering J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »