A helyesírás a „fehér felsőbbrendűség” jelképe, ezt osztályozni rasszista dolog

A helyesírás a „fehér felsőbbrendűség” jelképe, ezt osztályozni rasszista dolog

A „fehér nyelvi felsőbbrendűség” felszámolásának érdekében Asao B. Inoue, Arizona Állam professzora a munkaalapú osztályozást támogatja.

A professzor szerint a fehér gyerekek előnyt élveznek az írásórákon, és ez „a fehér nyelvi felsőbbrendűség az egyenlőtlen és változatos nyelvi örökségnek, valamint a szabványként használt fehér beszédstílusnak köszönhető. Ez kiváltságossá teszi azokat a diákokat, akik már eleve ezekkel a nyelvi szokásokkal rendelkeznek” – idézi a professzort a Mish Talk.

Inoue – az általa rasszistának vélt osztályozás felszámolása érdekében – megalkotta a „Habits of White Language”, azaz a HOWL kifejezést, amelyet az tanároknak követniük kellene annak érdekében, hogy minden diák egyenlő eséllyel szerezhessen jó jegyet.

Inoue azt javasolta, hogy vezessék be a munkaalapú osztályozást a „fehér felsőbbrendűség” megszüntetésének érdekében.

Hírdetés

„Ez a lépés lehetővé teszi, hogy változatosabb nyelvi szokások keringjenek” – magyarázta a professzor.

A módszer lényege, hogy a feladatokat nem nyelvtan, stílus és minőség alapján osztályozzák, inkább a diákok feladatba fektetett munkáját értékelik.

Inoue hozzátette: amennyiben az emberek ragaszkodnak a fehérek nyelvtani és stilisztikai szabályaihoz, akkor valójában azt akarják, hogy az osztályban mindenki egyformán gondolkozzon és értelmezze a világot.

„Vannak kétségeink a működést illetően: Hogyan tudná a diákokon kívül bárki más, hogy mennyi időt és munkát fektetett a feladatba? Talán megkérdezik őket?” – veti fel kérdéseit a Mish Talk.

Amennyiben elterjed ez a nézet, az leronthatja az innovációkat, aláássa a tudástermelést és akár a termelékenységet is, hiszen az oktatás alapjait kérdőjelezi meg – írja a Mandiner.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »