A Heger-kormány elleni bizalmatlansági indítványt tárgyalja ma a parlament

A Heger-kormány elleni bizalmatlansági indítványt tárgyalja ma a parlament

Csütörtökön délután megkezdődött a parlamentben a kormány leváltásáról szóló rendkívüli ülés. A Heger-kormány elleni bizalmatlansági indítványt az SaS kezdeményezte, a rendkívüli ülés összehívásához szükséges hiányzó aláírásokat a Hlas-SD képviselői biztosították Richar Sulík pártjának.

Az SaS indoklása szerint a kormány már képtelen segíteni az embereknek és feladta a maffia és a korrupció elleni harcot, s a párt kritizálja a jövő évi költségvetés tervezetét is. A kormány visszautasítja az SaS érveit és magát a bizalmatlansági indítványt.
A szavazásra feltehetően kedden, december 13-án kerül sor.

Sulík leszögezte, az SaS mind a 20 képviselője a kormány visszahívására fog szavazni. A Hlas-SD képviselői szintén támogatják a javaslatot. A Smer-SD bejelentette, mindig támogatni fog minden leváltási kísérletet, legyen szó csupán egy-egy miniszterről, vagy az egész kormányról. Martin Borguľa, a Sme rodina képviselője a Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter leváltására tett sikertelen kísérlet után szintén azt nyilatkozta, támogatni fogja az egész kormány visszahívását.

Tomáš Valášek képviselő (frakció nélkül) szintén a kormány bukására fog voksolni. Tomáš Taraba (frakció nélkül) kijelentette, ha sikerülne megegyezni a kormánykoalícióval az előrehozott választás dátumában, nem szavazza meg a kormány megbuktatását. Több független képviselő, köztük Slavěna Vorobelová még nem árulta el, hogyan fog szavazni.

Hírdetés

Ha sikerülne leváltani a kormányt, akkor egy értelmes átalakítást követően tovább folytathatná, és ebben az esetben ezt az SaS is megszavazná a parlamentben – jelentette ki Richard Sulík, az SaS elnöke a kormány leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülésen. Azt is leszögezte, hogy az SaS nem lenne része ennek az átalakított kormánynak.

A kormány leváltásához egyszerű többségre, tehát minimum 76 képviselő szavazatára van szükség – emlékeztetett Juraj Hrabko publicista a TASR TV műsorában.
Ha a kormány túléli a bizalmatlansági indítványt, az ellenzék újra próbálkozhat. „Akár hetente benyújthatnak egy újabb indítványt, amíg csak sikerrel nem járnak. De ha nem sikerül összeszedniük 76 szavazatot, minden megy tovább” – magyarázta Hrabko.

„A politikai kultúra azt diktálja, hogy minél hamarabb érvényt kell szerezni a parlament döntésének, és az államfőnek nincs is nagy mozgástere ahhoz, hogy ezt elodázza” – mondta.

Hrabko szerint Szlovákiában nem történik meg az, ami néhány éve Csehországban egy hasonló kormányválságnál. „Véleményem szerint Miloš Zeman cseh elnök nagyon kreatív módon kezelte a helyzetet és hatalmon tartotta a kormányt, annak ellenére, hogy nyilvánvaló volt, a parlamentben más politikai többség alakult ki” – jegyezte meg Hrabko. Hozzátette, ha a parlament megvonja a bizalmat a Heger-kormánytól, a legvalószínűbb végkifejlet az előrehozott választás lesz.

(TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »