A hatáskörök tisztázásával és törvénymódosítással oldaná meg a Szövetség-Aliancia a Sajó ügyét

A hatáskörök tisztázásával és törvénymódosítással oldaná meg a Szövetség-Aliancia a Sajó ügyét

Nyitókép: Körkép.sk

Továbbra is ömlik a környezetszennyező víz a felszín alatti bányából a Sajóba. A Szövetség-Aliancia politikusai ezért ma a környezetvédelmi minisztérium előtt mutattak rá a problémára, egyben átadva a tárcának azt a 11 ezernél is több aláírást, mely a helyi lakosság igényeit tükrözve a szennyezés sürgős megoldását követeli.

Orosz Örs szerint nem igaz, hogy a szaktárca már elhárította volna a környezetszennyezést. A témára elsőként rámutató politikus szerint pusztán csak annyi történt, hogy bizonyos felszín alatti vizeket átirányítottak, így már „csak“ az eddigi nehézfémekkel terhelt, az állatvilág kihalását okozó szennyvíz 30 százaléka ömlik a Sajóba Gömörben. Napi 1,5 tonna vas, fél millió tonna szennyezett bányavíz.

Solymos László szerint a környezetvédelmi és a gazdasági minisztérium közti kompetencia harcnak a folyó esett áldozatul.

A Körkép.sk kérdésére, hogy milyen rendszerszintű megoldásra van szükség annak érdekében, hogy a Sajóhoz hasonló más, időzített bombaként ketyegő környezeti károk, mint amiket például a dán sertéstenyésztők is okoznak a talajvizekkel, ne okozzon katasztrófát, Solymos a hatáskörök tisztázását szorgalmazza.

Mint ismert, a Csallóköz és au Ipoly-mentén élők életminőségét épp a Bugár Béla, illetve Simon Zsolt képviselte korszakban idetelepülő nagybani dán sertéstenyésztők teszik tönkre. Mi több, ahogy arra oknyomozásunkban a Körképen rámutattunk, egyik strómanjuk épp a Most-Híd korábbi mezőgazdasági államtitkára, Csicsai Gábor.

Hírdetés

Forró Krisztián pártelnök szerint a Sajóhoz hasonló bányák problémáját úgy lehetne megoldani, hogy egy-egy bányát ne lehessen addig bezárni, amíg a működtető megnyugtató módon nem rendezi a károkat és nem előzi meg a lehetséges környezetszennyezést.

Orosz Örs szerint Ján Budaj környezetvédelmi miniszternek le kellene mondania, ehhez azonban nincs megfelelő politikai kultúra Szlovákiában.

A párt élőben közvetített sajtótájékoztatója alább visszanézhető.

A témával külön podcastban is foglalkoztunk, melyet a mai napig több mint 18 ezren tekintettek meg:

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »