A határ áttörésére biztattak anarchisták

A határ áttörésére biztattak anarchisták

A határ áttörésére biztatták a menekülteket anarchista szervezetek a macedón határnál. A görög hatóságok azt tervezik, hogy ma elkezdik kiüríteni az idomeni tábort.

Énekeltek a menekültek a macedón–görög határon, elterjedt ugyanis a híre, hogy a külföldi újságírók és a vöröskereszt alkalmazottai is segítenek a menekülteknek a kerítés ledöntésében. A baloldali és anarchista csoportok füzeteket és térképeket adtak a menekülteknek, amelyekben leírták, hogy hol vannak a gyenge pontok a határon.

Hírdetés

„Itt vagyunk ma is, itt vagyunk minden nap, mert nem adjuk fel. Minden nap tiltakozunk a nőkért és a gyerekeinkért. Tegnap egy asszony itt szülte meg a gyerekét, nem sokkal korábban egy másik is. Az a gyermek 12 napos, és ilyen állati körülmények között él” – panaszkodott egy damaszkuszi menekült.

A határnál mintegy nyolcszáz migráns demonstrált. Mindannyian abban bíznak, hogy megnyílnak a határok. „Mint láthatja, ma is folytatjuk a nyomásgyakorlást. Az embereknek fogalmuk sincs arról, hogy mi lesz a sorsuk. Nincs ember, aki kibírna másfél hónapot ilyen bizonytalanságban” – mondta egy szír férfi.

Az idomeni táborban még mindig több mint tízezer menekült tartózkodik, bár a görög hatóságok igyekeznek őket áttelepíteni az újonnan létesített befogadó központokba. A görögök várhatóan mától kezdve keményebben lépnek fel a menekültekkel szemben, erre utalhat az is, hogy a határ védelmét most először védősisakban látták el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »