A hatalom célja, a hatalom maga

Aki olvasta Orwell halhatatlan remekművét, az tisztában van vele, a cím korántsem valami utópisztikus, hatásvadász fogalmazvány, hanem maga a realitás. A posztmodern politika világában mindenképp.

Olybá tűnik, hogy a Jobbik elnöke felmérte, illetve parlamenti jelenléte alatt beleláthatott abba, hogy bizony kormányozni nem kis feladat, jól kormányozni végképp nem az. Másképp szólva: a hatalmat meg lehet szerezni, és meg is lehet tartani. Kérdés, mit kell tennie a Jobbiknak ahhoz, hogy ebben a sakkjátszmában, ami a hatalommal való élést – úgy rövid-, mint hosszútávon – jelenti, ne kerüljön a vesztes oldalra.

Ami jól láthatóan hiányzik a Jobbik holdudvarából, és a vezetők politikai filozófiai képzettségéből, az a minden hatalom logikájának, felépítésének ismerete, a megkerülhetetlen kérdésekről, tézisekről való tudás, ami a későbbiekben – azaz, pont napjainkra – lehetővé tette volna a fölösleges körök lefutását.

Hírdetés

Ugyanis ne hasogassunk itt szőrszálakat, a kérdés önmagában hamis, azaz a radikálisnak való megmaradás (ami valójában egyfajta kényelmet jelentő változatlanság) versus „néppártosodás” kérdése irreleváns.

Bővebben!


Forrás:jobbegyenes.blog.hu
Tovább a cikkre »