A Harry Potter gyártója viszi filmre a magyar besúgótörténetet

Film készül Forgách András Élő kötet nem marad című, 2015-ben megjelent regényéből – közölte a Jelenkor Kiadó hétfőn.

A megfilmesítés jogát a Heyday Films és a Film4 vásárolta meg. Az Élő kötet nem marad súlyos, személyes történetet tár fel: közel harminc év múltán kiderült a szerző számára, hogy szeretett édesanyja a Kádár-rendszer III/I-es titkos munkatársa volt Pápainé fedőnéven.

A regény áprilisban a Londoni Könyvvásár egyik legnagyobb nemzetközi érdeklődést kiváltó címe volt. A közlemény idézi Nádas Péter méltatását, szerinte a nagyon szép, szomorú és drámai könyvben a szerző mindvégig megőrzi a történtektől való távolságot, láthatóvá téve ezzel a „hajszálnyi különbséget a szabadság és az örök családi rabság között”.

Az 1997-ben alapított angol Heyday Films készítette egyebek között a Harry Potter-filmeket, a Legendás állatok és megfigyelésüket, a Gravitációt és a Paddingtont. A szintén brit Film4 pedig olyan sikereket tudhat magáénak, mint a Tizenkét év rabszolgaság, a Gettómilliomos, A szoba és a Trainspotting.

„A Heydaynél olyan személyes történeteket viszünk filmre, melyek túlmutatnak önmagukon, mélyebb politikai és társadalmi vonatkozásuk van. Forgách András memoárja a családját mindenáron összetartó, érzelmileg labilis édesanyjáról és a múltjukat meghatározó titkokról és hazugságokról épp ilyen” – mondta David Heyman producer, a Heyday Films alapítója.

A könyv kiadási jogait eddig tíz országban vásárolták meg, és emellett három világjogot – arab, angol és spanyol nyelvterületen való kizárólagos kiadási jogot – is értékesített a szerzőt képviselő Sárközy & Társa Irodalmi Ügynökség. A regény jövő ősztől olvasható lesz egyebek között német, francia, dán, katalán, olasz, holland, görög norvég és svéd nyelven – szerepel a kiadó közleményében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »