A három fő közjogi méltóság elítélte az orosz annektálási kísérletet

A három fő közjogi méltóság elítélte az orosz annektálási kísérletet

Zuzana Čaputová államfő, Boris Kollár (Sme rodina) házelnök és Eduard Heger (OĽANO) kormányfő határozottan elítéli Oroszország Ukrajna egyes területeinek törvénysértő annektálására tett kísérletét. 

A három legfőbb közjogi méltóság közös állásfoglalása szerint ezeket a területeket erőszakkal foglalta el Ukrajnától Oroszország, s ezzel súlyosan megsértette az ENSZ Alapokmányát, a nemzetközi jog összes alapelvét, és óriási emberi és anyagi károkat okozott.

Ezért a megszállt ukrán területeken rendezett álnépszavazások illegitimek, így jogilag semmisek, és csak azt a célt szolgálják, hogy Oroszország így leplezze az Ukrajna elleni agresszióját.

Hírdetés

Ily módon Moszkva aláássa a béke elérésére irányuló erőfeszítéseket, szándékosan eszkalálja a helyzetet, és megpróbálja megfélemlíteni a nemzetközi közösséget és eltanácsolni attól, hogy támogassa Ukrajnát igazságos védelmi harcában.

Ha Szlovákia elfogadná Oroszország eme lépéseit, megtagadná azokat az alapelveket, amelyeken saját szuverenitása és területi integritása alapul, olvasható a nyilatkozatban.

A nyilatkozat hangsúlyozza azt is, hogy Szlovákia elismeri Ukrajna függetlenségét és szuverenitását.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »