A harangszót félti az egyházügyi államtitkár

Csak rövid ideig maradnak Magyarországon a kísérő nélkül érkező migráns gyerekek. A fóti gyermekotthonban helyezik el őket, de mivel az intézmény nem zárt, a többség amint teheti, továbbmegy.

„Jó, hogy hallani harangszót, jó lenne, ha 20-30-40-50 év múlva is ez jellemezné Európát” – így utalt a jellemzően muszlim menekültekre az egyházügyi államtitkár a Katolikus Karitásszal közös sajtótájékoztatóján. Soltész Miklós szerint olyan veszély fenyegeti Európát, amelyet sokan még nem érzékelnek.

Eközben állami pluszpénzekből bővítik a fóti gyermekközpontot, hogy elláthassák az egyre nagyobb számban érkező kísérő nélküli kiskorú bevándorlókat. A központ jelenleg százharminc gyermek ellátását képes biztosítani, de volt már rá példa, hogy egy este háromszázan érkeztek.

Hírdetés

„Tudunk velük kommunikálni, a kihívás akkor van, amikor többen vannak, hiszen minden gyermek szeretné, ha azonnal oldanák meg az ő problémáját. Ilyenkor nagyon jól jön a segítség akár civilektől, akár a gyerekvédelmi állami rendszerből” – fejtette ki Kádas István, a Károlyi István Gyermekközpont igazgatója.

Soltész Miklós szerint a magyar állam magatartása a nyugat számára is példamutató lehet migránsügyben. „Azért fontos, amit Magyarország megtesz, mert ha körülnézünk szerte a világban, hogy milyen módon vonulnak át tíz- és tízezrek világban, látjuk, hogy mennyire nem figyel oda még mindig a legmagasabb politikai vezetés Nyugat-Európában ennek nehézségeire és veszélyeire. Én úgy gondolom, hogy Magyarország mindent megtesz” – fogalmazott.

A katolikus egyház a szervezett segítségnyújtásból vette ki a részét, nem akart magánakciókat szervezni – mondta el a váci megyés püspök. Beer Miklós szerint természetes, ha az emberek félnek az ismeretlentől, de nyitottnak kell lenni, és ennek példája a fóti gyermekközpont. „A muzulmán hitű fiatalok itt láthatják, hogy szeretettel fogadjuk őket, van egy imaterem berendezve az ő részükre. Maximálisan szeretnénk őket testvérnek tekinteni, és azt szeretnénk, ha ezt ők is így éreznék” – fejtette ki a püspök.

A központba érkező gyerekek többsége csak rövid ideig marad Fóton, ugyanis nem lehet bezárva tartani őket, és lehetőségük van arra, hogy továbbmenjenek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »