A Harag napjára éles lőszerrel válaszol Izrael

A Harag napjára éles lőszerrel válaszol Izrael

Az elmúlt időszakban több alkalommal tört ki tüntetés a palesztinok részéről, mivel az izraeli hatóságok rendszereit provokálják és agresszívan lépnek fel a muszlim lakosság ellen.

Az izraeli rendőrség és a hadsereg pár napja az Al-Aksza mecsetbe tört be, amit utoljára közel ötven éve, mert megtenni az 1967-es háború idején.

A Hamasz palesztin szervezet óva intette Izraelt az agresszív fellépés folytatásától, mert hadüzenetként fogják fel a további támadásokat.

A palesztinok péntekre meghirdették a Harag napját. A Hamasz tüntetéseket szervezett több városban: Hebronban, Ramallahban, Nabluszban, és a Jeruzsálemtől északra lévő kalandiai ellenőrző pontnál.

Az izraeli rendőrség teljes készültségben várta a pénteki imát, újabb nyolcszáz rendőrt rendeltek Jeruzsálembe. – közölte a Russia Today.

Az izraeli hatóságok, hogy megfékezzék a palesztinok által szervezet tüntetést, az óvárosban lévő Al-Aksza mecsetbe csak a negyven évnél idősebb férfiakat engedték be.

A pénteki ima után a muzulmán hívők békében távoztak a mecsetekből, az összecsapások később kezdődtek. Több tucat palesztin tüntető megsérült.

Hírdetés

Éles lőszer bevetésével válaszol Izrael

Pénteken az izraeli parlament külügyi és biztonsági bizottsága rendkívüli ülést rendelt el, és jóváhagyták a rendfenntartó alakulatokhoz tartozó tartalékosok behívását.

Vasárnap az izraeli kormány arról döntött, hogy a rendőrség éles lőszert is használhat Jeruzsálemben a tüntető palesztinok ellen. A döntéshez hozzáfűzték, ez akkor engedélyezet, ha civilek élete forog veszélyben.

Egy izraeli emberi jogi szervezet szerint az a megközelítés, amely kizárólag erő alkalmazásával számol, beleértve a kollektív büntetést és a keménykezű rendőri fellépést, törvénytelen és erkölcstelen.

A zsidó újévkor kirobbant összetűzések oka az izraeli hatóságok indokolatlan agresszív intézkedése a palesztinok ellen. A tüntetések egy hete tartanak Jeruzsálemben és Ciszjordániában.

Vasárnap a ciszjordániai Dzseninben csaptak össze palesztinok az izraeli rendőrökkel.

Szombaton az izraeli hadsereg légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezetben, miután Tel-Aviv az közölte, hogy palesztin területekről rakéták csapódtak be Izraelbe.

Orientalista.hu – Sinoda


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »