A halálos veszély nem múlt el

A halálos veszély nem múlt el

A fűtési szezonnak vége, de ez nem azt jelenti, hogy a szén-monoxid-mérgezés kockázat is megszűnt volna – int óvatosságra a katasztrófavédelem.

Még május közepe sincs, mégis már ötven szén-monoxiddal kapcsolatos esethez riasztották a hónapban a tűzoltókat. Csak csütörtökön kilenc eset történt. Budapesten, Sopronban és Zalaegerszegen is két-két helyen, de Keszthelyen, Salgótarjánban, Vácott is be kellett avatkozniuk a mérgező gáz miatt a tűzoltóknak.

Minden olyan vízmelegítő veszélyforrást jelent, amelyik nyílt lánggal működik, és nem biztosított környezetében a megfelelő levegő-utánpótlás – hangsúlyozza sajtóközleményében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Sokan lecserélték a régi fa nyílászárókat és jól szigetelő műanyag ablakokat, ajtókat szereltek be. Gyakori, hogy átépítésnél megszüntetik a konyhai, fürdőszobai szellőzőnyílásokat, szellőzőrácsokat. Ha jól szigetelnek az ajtók és ablakok, nincsenek légbevezetők, a nyílt lánggal működő vízmelegítő működés közben elhasználja a szoba levegőjét. Ha nincs szellőzés, szén-monoxid fejlődik. Ez

a gáz pillanatok alatt létrejön, és már nagyon kis koncentrációban is halálos lehet,

Hírdetés

évente tíz-tizenöt áldozatot szed – emlékeztet az OKF.

A szén-monoxid kialakulását minden olyan épületgépészeti megoldás elősegítheti, amely megváltoztatja az otthonunkban a levegő áramlását.

Ilyen lehet a páraelszívó, vagy a mobil klíma.

A megelőzés érdekében az új ablakokba szereltessünk légbevezetőt, nem elegendő, ha néha kiszellőztetünk – hívják föl a figyelmet. A legbiztosabb megoldást az állandó és automatikus légbevezetés jelenti. A nyílt lánggal működő vízmelegítőt évente egyszer ellenőriztessük szakemberrel. Átalakításnál ne szüntessük meg a fürdőszobai szellőzőnyílásokat. Ha bármilyen épületgépészeti berendezésünk nyílt lánggal működik, vegyünk otthonra egy szén-monoxid-érzékelőt – tanácsolják.

A katasztrófavédelem oldalán elérhető az érzékelők pozitív és negatív listája.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »