A halálos áldozatokról beszélt Zuzana Čaputovának Zelenszkij

A halálos áldozatokról beszélt Zuzana Čaputovának Zelenszkij

Telefonon tárgyalt ma Zuzana Čaputová és Volodimiyr Zelenszkij. A szlovák köztársasági elnök támogatásáról biztosította ukrán kollégáját.

„Ma telefonon hívott Volodimir Zelenszkij. Első szavai ezek voltak:

»Zuzana, bombáznak minket, már sok katonai és civil áldozat van«

– mondta Zuzana Čaputová.

A szlovák köztársasági elnök biztosította Zelenszkijt, hogy Szlovákia olyan szomszédja Ukrajnának, melyre ínséges időben is számíthat.

Hírdetés

„Mindannyian békét óhajtunk, Zelenszkij elnök úr pedig még inkább, amikor a puszta életüket kell félteniük és önállóságukat egy agresszorral szemben“ – jegyezte meg az elnök asszony.

A szlovák nagykövet Kijevben marad

Ivan Korčok, Szlovákia külügyminisztere ma bejelentette, hogy az eredeti elképzeléssel szemben mégsem telepítik haza a teljes külképviseletet.

Az ukrán fővárosban marad Szlovákia kijevi nagykövete, annak helyettese és a katonai attasé.

A nagykövetség ugyanakkor készültségi fokozatban működik.

A külügyminiszter hozzátette, hogy a nagykövetség dolgozóinak családtagjait az elműlt napok során evakuálták, már mindannyian Szlovákiában vannak. Korčok arról is tájékoztatott, hogy élnek a nagykövetség telefonvonalai, azon keresztül el tudják érni a szlovák állampolgárok a külképviseletet.

Szolidaritásból ukrán színekbe öltözik ma este a pozsonyi vár

Az Ukrajna iránti szolidaritás jeleként ma este 19.00 és 23.00 óra közt az ukrán zászló színneivel világítják meg a pozsonyi várat – tájékoztatott a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »