A halálbüntetést megússzák, de börtönbüntetést kapnak a buzik Irakban

A halálbüntetést megússzák, de börtönbüntetést kapnak a buzik Irakban

Irakban a jövőben tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik a homoszexualitást egy szombat este elfogadott törvénymódosítás értelmében. A korábbi változat halálbüntetést helyezett kilátásba az azonos neműek szexuális érintkezése esetére – írja az Index.

Az iraki parlament a prostitúcióról szóló törvény módosításakor hozta meg a döntést, így tíztől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki arra, aki kölcsönös beleegyezésen alapuló homoszexuális kapcsolatot folytat. A jogszabály értelmében, aki ilyen cselekedeteket „bármilyen formában ösztönöz”, legalább hét évi szabadságvesztésre, illetve átszámítva csaknem négymillió forint pénzbüntetésre számíthat.

Irak a normalitás útjára lépett abban is, hogy betiltják a homoszexuális lobbitevékenységet végző szervezeteket.

Hírdetés

Irakban sikerült az, ami Magyarországon nem. Mohszen al-Mandalaui ügyvivő parlamenti elnök azt mondta a törvénymódosítással kapcsolatban: fontos lépésről van szó „a társadalom erkölcsi értékrendjének védelmében”. További célként említette a házelnök a gyermekek védelmét „az erkölcsi romlástól és a homoszexualitástól”.

Noha a halálbüntetést végül elvetették, korábban semmilyen módon nem voltak szabályozva a homoszexuális kapcsolatok Irakban. Az LMBTQ-jogvédők már a törvénymódosítás beterjesztésekor hisztiztek az "ellenséges retorika" miatt, de úgy látszik, hogy Magyarországgal ellentétben Irakban nincs sok szavuk.

Ennek a törvénynek az elfogadása sokak életét teszi tönkre most és a jövőben is. A kormány fiatal irakiakat fog üldözni, jogalap nélkül veti őket börtönbe, vagy még súlyosabb lesz a sorsuk – jelentette ki az IraQueer névre hallgató deviáns szervezet.

(Index nyomán Kuruc.info)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »