A halál almája

A halál almája

Már pusztán megérinteni is fáj, de igazán a gyümölcse veszélyes annak a fának, ami a turisták által leginkább kedvelt amerikai strandokon él. A spanyol hódítók a halál fájának, maga Kolumbusz a halál almájának nevezte el a manszanilyafát (Hippomane mancinella).

Olyan, akár a bibliai édenkert almafája: nem csak a gyümölcse almaszerű, aki eszik belőle, „még azon a napon meghal”. Erről leginkább egy turistáskodó radiológus asszisztens, Nicola Strickland tudna mesélni, aki egy nyaralás során harapott véletlenül a termésbe. Tapasztalatait tanulmány formájában is publikálta.

Strickland azért harapott a fa gyümölcsébe, mert vadalmának nézte. Mivel kezdetben kellemesen édes íze volt, nem gyanakodott arra, hogy baj lehet, ezért barátját is megkínálta vele. Hamarosan azonban jelentkeztek az első kellemetlen tünetek.

– írta Strickland egy orvosi folyóiratban megjelent cikkében.

Hírdetés

Néhány órával később a tünetek még súlyosabbakká váltak; az erős fájdalom miatt a szilárd ételt már nem tudták lenyelni, torkuk bedagadt. Ezt követően a levegővétel is nehézségekbe ütközött, komoly nyaki- és gerincfájdalom alakult ki a két férfinál – ekkor a méreganyag már bejutott a nyirokcsomókba is.

Strickland és társa annak köszönheti az életét, hogy csupán egyetlen harapást evett a gyümölcsből.Ha az egészet elfogyasztják, egészen biztosan nem maradnak életben.

A manszanilyafa Közép-Amerikában és az Egyesült Államok déli területein honos, de néhány betelepített példány megtalálható Európában is. Termése mellett gyakorlatilag a növény minden része károsan hat az egészségre. Nedvének érintésére fájdalmas hólyagok keletkeznek a bőrön, a szembe kerülve pedig vakságot okoz. A legenda szerint spanyol hódítók akadtak rá először a növényre, akik valószínűleg hamar szembesültek káros hatásaival, ugyanis arbol de la muerte, vagyis a halál fája névvel illették.

Egyes történetek szerint a fát a karibi törzsek kínzóeszköznek is használták; az áldozatot a fa törzséhez kötözték, majd várták, hogy eleredjen az eső. Az ágakról, levelekről lecsorgó esővíz összekeveredett a növény mérgező nedveivel, az így létrejövő oldat a bőrt érve fájdalmas, égető érzést, irritációt okozott az érintettnek. Éppen ezért a szakértők felhívják a turisták figyelmét a fogyasztási tilalmon túl arra is, hogy esőben se álljanak a manszanilyafa alá. Autóval sem tanácsos aláparkolni, könnyen tönkreteheti a fényezést a rácsöppenő nedv.

A mérgező fát elégetni sem szabad, a keletkező toxikus füst erősen irritálja a szemet és akár vakságot is okozhat. Érdekesség, hogy szemtanúk beszámolói alapján a leguánokra nem hat a fa mérge – az állatok többször megpihennek a fákon, és a gyümölcsből is falatoznak, mégsem esik semmi bajuk.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »