A háborún csak a fegyvergyártók nyernek – A pápa imádkozik Ukrajnáért, Izraelért és Palesztináért

A háborún csak a fegyvergyártók nyernek – A pápa imádkozik Ukrajnáért, Izraelért és Palesztináért

A háborún egyedül a fegyvergyártók nyernek – a VI. Pál teremben tartott szerdai általános kihallgatáson mondott katekézise után Ferenc pápa december 6-án ezzel a gondolattal zárta felhívását a világ különböző területeit sújtó konfliktusok miatt szenvedőkért.

Ferenc pápa még mindig lábadozik az elmúlt héten kialakult hörghurutjából. Ezért a katekézisnek és a világ minden tájáról érkezett zarándokokhoz szóló üdvözletének felolvasását Filippo Ciampanelli prelátusra, a Vatikáni Államtitkárság tisztségviselőjére bízta, mégis talált erőt arra, hogy saját hangjával megerősítse lelki közelségét világszerte mindazokhoz, akiknek békére van szükségük. „Ne felejtsünk el imádkozni azokért, akik a háború tragédiájától szenvednek, különösen Ukrajna, Izrael és Palesztina lakosságáért. A háború mindig vereség. Senki sem nyer, mindenki veszít. Csak a fegyvergyártók nyernek.”

Ukrajnával kapcsolatban Ferenc pápa a lengyel zarándokokhoz szóló üdvözletében tett említést. A lengyel hívek az Ulma család boldoggá avatásának emlékére érkeztek Rómába. A pápa emlékeztetett a jövő vasárnapi imanapra és adománygyűjtésre a keleti egyházért, és köszönetet mondott „mindenkinek, aki támogatja imáival és adományaival az Egyházat azokon a területeken, különösen a meggyötört Ukrajnában”.

A pápa felhívást intézett a vatikáni VI. Pál teremben jelen lévő, Mexikóból érkezett Telethon Alapítvány képviselőihez. Arra kérte őket, hogy „működjenek együtt az Otis hurrikán által több mint egy hónapja súlyos károkat szenvedett Acapulco áldozataiért”, továbbá hogy Mexikóban minden fogyatékkal élő embert vonjanak be a társadalmi életbe. „Harcoljunk a kiselejtező társadalom ellen, védjük meg minden ember méltóságát” – hangzott a pápa felhívása.

Hírdetés

Két nappal Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepe előtt Ferenc pápa kiemelte: a Szűzanya „hitt Isten szeretetében, és igennel válaszolt neki”. „Tanuljunk az Úrba vetett teljes bizalomból, hogy mindenhol tanúságot tegyünk az evangéliumi jóságról és szeretetről” – kérte a pápa a szerdai általános kihallgatás végén.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »