A háború újabb sokkoló fejleménye: Greta Thunberg autista plüsspolipja antiszemita jelképnek minősül

Greta Thunberg klímaaktivista egy közösségi médiás posztban nyilvánult meg az izraeliek és palesztinok közti konfliktussal kapcsolatban. A bejegyzésre az izraeli külügy is reagált, amelyet követően Thunberg valamelyest korrigálta mondatait, írja az Index.

Az aktivista a svédországi iskolai klímatüntetések 270. hetének apropójából tette közzé a bejegyzést az X-en múlt hét pénteken.

– Ma a Palesztinával és Gázával szemben tanúsított szolidaritás jegyében sztrájkolunk. A világnak fel kell szólalnia az azonnali tűzszünet, valamint a palesztinok és minden érintett civil igazsága és szabadsága érdekében – olvasható a kép mellett, amelyen Thunberg egy Gáza mellett állok feliratot tart a kezében.

Nem mellékes, hogy ez volt Greta Thunberg első bejegyzése a konfliktusról azóta, hogy október 7-én a Hamász megtámadta Izraelt. Október 17-én még megosztott (retweetelt) egy bejegyzést az oldalán: abban az Amnesty International nevű nemzetközi jogvédő szervezet arról írt, hogy Izraelnek fel kell hagynia Gáza ostromával, és mindent meg kell tennie a gázai civilek védelme érdekében.

"Természetesen" az izraeli külügy is reagált, azt üzenték az aktivistának:

A Hamász nem megújuló erőforrásokból állítja elő azokat a rakétákat, amelyek izraeli civileket mészároltak le. A Hamász mészárlásainak áldozatai akár a barátaid is lehettek volna. Beszélj erről!

Greta Thunberg erre hozzászólásban válaszolt az eredeti bejegyzése alatt. „Azt mondani sem kell – legalábbis én így gondoltam –, hogy ellenzem a Hamász szörnyű támadásait” – írta, majd megismételte az eredeti bejegyzése második mondatát.

.@GretaThunberg, Hamas doesn’t use sustainable materials for their rockets which have BUTCHERED innocent Israelis .

The victims of the Hamas massacre could have been your friends.

Speak up. https://t.co/giHNJxeF6N pic.twitter.com/Z4orsm2UjD

Hírdetés

— Israel ישראל 🇮🇱 (@Israel) October 20, 2023

Van ennél nagyobb baj is

A fentebb látható fénykép előtt Greta Thunberg eredetileg egy másik fotót töltött fel, amelyen az aktivista mellett egy mérges ábrázatú plüsspolip is látható.

Azt a fotót végül eltávolították, és helyette töltötték fel azt, amely most elérhető Thunberg oldalán. Az aktivista mindezt azzal indokolta egy későbbi hozzászólásban:

Megtudtam, hogy a korábbi posztomban látható plüssállatot az antiszemitizmus jelképeként is lehet értelmezni, amiről eddig nem tudtam. A képen látható plüss egy olyan eszköz, amelyet gyakran az autista emberek használnak arra, hogy kommunikálják érzelmeiket.

Hozzátette, semmilyen formában nem tartja elfogadhatónak az antiszemitizmust, ezért döntöttek a kép cseréje mellett.

Greta Thunberg REMOVES picture holding ‘Stand With Gaza’ sign after being accused of antisemitism for having an OCTOPUS Toy in the photo.

The climate change activist has deleted her initial post and re-uploaded it without the stuffed toy.

She posted an explanation on Twitter… pic.twitter.com/scJDDnjRFs

— Oli London (@OliLondonTV) October 20, 2023

A polipot egyébként elsőként a nemzetiszocialisták használták a világot behálózó zsidóság allegóriájaként.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »