A háború tépázta Szíriában szolgáló Hanna Dzsalluf OFM is díjat kapott Ferenc pápa születésnapján

A háború tépázta Szíriában szolgáló Hanna Dzsalluf OFM is díjat kapott Ferenc pápa születésnapján

Ferenc pápa 86. születésnapját többek között azzal ünnepelte meg, hogy háláját fejezte ki három olyan embernek, aki a legszegényebbeket szolgálják: Teréz anyáról elnevezett díjat adott át nekik. Az egyik díjazott egy ferences szerzetes, Hanna Dzsalluf testvér, aki a Szíriát tizenegy éve sújtó fegyveres konfliktus alatt végig a helyi közösség mellett maradt és a rászorulókat szolgálja.

A szerzetes nevét sokan 2014 októberében ismerték meg, amikor dzsihadisták elrabolták. Szerencsére pár nap múlva szabadon engedték, és házi őrizetbe került a knajehi rendházban. Az akkor 62 éves szíriai származású ferencest és mintegy húsz helyi hívőt az al-Núszra Front fegyveresei ejtették fogságba. Hanna Dzsalluf akkor tizenkét éve szolgált a török határ közelében fekvő Knajehben, ahol az iszlamisták érkezése előtt a lakosság többsége keresztény volt.

Mivel ez a vidék, Idlib tartomány vált a „lázadó csapatok”, mintegy 30 ezer dzsihadista fegyveres utolsó mentsvárává, Knajehet és környékét hosszasan sújtották a harcok, még 2018-ban is arról érkeztek a hírek, hogy „anarchia és rettegés uralkodik”.

Knajehben és Jakúbíehben is működik a Szentföldi Kusztódiához tartozó ferences rendház, valamint a Pro Terra Sancta szervezet is nyitott válságközpontokat.  Ezekben a kritikus időkben csak a ferencesek maradtak a térségben a helyiek mellett, Hanna Dzsalluf és Luai Bsárat testvér szolgálja a két kis közösséget. 2018 őszén például 260 családot láttak el alapvető élelmiszerekkel, gyógyszerekkel; többek a rendházakban találtak menedéket otthonuk elvesztése után.

„Bárányok vagyunk a farkasok között” – írta le helyzetüket Dzsalluf atya 2019 februárjában, amikor Idlib tartomány még mindig az al-Núszra ellenőrzése alatt állt.

2022-ben pedig attól is tartani kellett, hogy az ukrajnai háború következtében, mivel meggyengült az orosz katonai jelenlét, újra eszkalálódhat a konfliktus a területen.

Hírdetés

*

Ferenc pápa születésnapi díjában részesült a Wué néven ismert hajléktalan (Gian Piero) is, aki nap mint nap a még nálánál is szegényebbeket segíti.

A harmadik díjazott Silvano Pedrollo veronai üzletember, aki cége profitjának jelentős részét afrikai, latin-amerikai és indiai szegények megsegítésére fordítja, iskolák, kutak, egészségügyi létesítmények létrehozását támogatja.

Forrás: Ferences Média; Vatican News; Proterrasancta.org

Fotó: Vatican Media, Proterrasancta.org

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »