A gyurcsányizmus uralja a baloldali politikát

A DK elnöke szerint harmonikus az ellenzéki együttműködés, az esetlegesen felizzó vitákat pedig félre fogják tenni a 2022-es választás idejére. Mind a 106 egyéni választókerületben lesz előválasztás a 2022-es országgyűlési választás előtt Gyurcsány szerint – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Szolomayer Balázs, az Alapjogokért Központ vezető elemzője elmondta: ha nem lett volna rendszerváltoztatás Gyurcsány Ferenc a kétezres években ugyanúgy miniszterelnök vagy első titkár lett volna.

 

Gyurcsány Ferenc gyakorlatilag egy olyan családba házasodott be, amelynek a tagjai egyébként vezető funkcionárusok voltak a kommunista diktatúra alatt, utána pedig a privatizációban gazdagodott meg, továbbá ugyanez a család előbb a Horn-, majd a Medgyessy-kormány munkájában is részt vett. Gyurcsány Medgyessy Péter megpuccsolásával került a miniszterelnöki székbe.

Hírdetés

Ma azt láthatjuk, hogy gyakorlatilag szétverte az MSZP-t, az általa alapított DK pedig a legnagyobb erővé vált a baloldalon. Ebből is az látszik, amit a kormánypárti szereplők mondanak, azaz, hogy Gyurcsány Ferenc a baloldal vezetőjévé vált.

A 106 egyéni választókerületben megtartandó előválasztások kérdése még nem látszik eldöntöttnek, legalábbis az MSZP egyértelműen ellenérdekelt ebben, míg Gyurcsány támogatja az előválasztást. Az MSZP érdeke, hogy akik 2018-ban egyéni mandátumot szereztek, azok automatikusan újraindulhassanak – fejtette ki az elemző.

Hatalmi kérdések feszítik az egymással összeállt baloldali pártokat, nem tudni, hogyan fog összeállni az országos lista, az előválasztás is kérdéses, ráadásul a járványhelyzet alakulása is beleszólhat a baloldali szervezkedésbe. Amennyiben a baloldal folytatja az oltásellenes kampányt, annál később tartható meg az előválasztás az elemző szerint.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »