A gyógyszertárak hamarosan megszabadulhatnak a fel nem használt, lakosság által leadott gyógyszerektől

A gyógyszertárak hamarosan megszabadulhatnak a fel nem használt, lakosság által leadott gyógyszerektől

A gyógyszertárak számára az utóbbi hónapokban komoly gondot okoztak a felgyülemlett, szakszerű megsemmisítésre váró, fel nem használt gyógyszerek. Az Állami Gyógyszerellenőrző Intézet (ŠÚKL) mostanra viszont már kiválasztotta azt a céget, mely biztosítani fogja a patikákban felhalmozódott gyógyszerhulladék elszállítását és szakszerű, biztonságos megsemmisítését.

A cég kiválasztására meghirdetett nyilvános versenyt, melybe február 23-ig jelentkezhettek az érdeklődők, a DETOX Kft. nyerte, ez a cég fogja biztosítani a szlovákiai gyógyszertárakban felgyülemlett felhasználatlan gyógyszerkészítmények elszállítását, majd ezt követően azok hulladékégetőben történő megsemmisítését.

Hírdetés

„A begyűjtés során a legkritikusabb helyzetben lévő gyógyszertárak élveznek elsőbbséget. Első körben megközelítőleg 2600 gyógyszertárról van szó, ezért a begyűjtés hosszabb időt vesz majd igénybe“ – magyarázta az Állami Gyógyszerellenőrző Intézet igazgatója, Roman Dorčík, hozzátéve, hogy az első begyűjtésekre a legközelebbi hetekben kerül sor. A gyógyszertárak bejelenthették a felgyülemlett gyógyszer mennyiségét, s intézetük ennek alapján választotta ki a legkritikusabb helyzetben lévőket.

A Szlovák Gyógyszerészek Kamarája (SLeK) elnökének közlése szerint viszont az utolsó begyűjtésre legutóbb még tavaly márciusban került sor. Ezzel szemben a lakosság például 2022-ben csaknem 250 tonna gyógyszerhulladékot adott le a gyógyszertárakban.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »