A gyógyító ételek ABC-je

A gyógyító ételek ABC-je

Egyes ételeknek gyógyító tulajdonságai vannak. Néhány ezek közül a lucerna, spirulina vagy az általunk is ismert brokkoli, bab vagy cékla.

Amerikában az 1990-es évek óta “superfood” (super-táplálék) jelöléssel különböztetik meg azokat az élelmiszerekkel, amelyek kifejezetten egészségesek és gyógyító hatásúak – írja a bien.hu.Ma már végre nálunk is divat kezd lenni az egészséges táplálkozás, nagyobb figyelmet fordítunk arra, mit eszünk. Az alábbiakban 14 ételt emelünk ki, amely kiemelkedően egészséges.

A rendszeres étkezés, illetve a felsorolt ételek bevitele megállítja a különböző betegségek növekedésének esélyét, mint például a  II-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, a rák egyes fajtái, az elhízás, és az Alzheimer-kór.

Hírdetés

1. Bab – csökkenti az elhízást2. Áfonya – kisebb a kockáza a szív-és érrendszeri betegségeknek3. Brokkoli – csökkenti a szürkehályog előfordulását és csökkenti a születési rendellenességek előfordulását4. Zab – csökkenti a II-es típusú cukorbetegség kockázatát5. Narancs – stroke megelőzésére6. Sütőtök – csökkenti a különböző daganatos betegségek kockázatát7. Szója – csökkenti a koleszterin szintet8. Spenót – csökken az esélye a szív-és érrendszeri betegségeknek és az időskori makuladegenerációnak9. Tea (zöld vagy fekete) – segít megelőzni a csontritkulást10. Paradicsom – fel a bőr napvédő faktor11. Tyúkhús – segíti az immunrendszer erősödését12. Dió – csökkenti a koszorúér-betegség, cukorbetegség, rák kialakulásának kockázatát13. Lazac – csökkenti a szívbetegség kockázatát14. Joghurt – erős csontozat és egészséges szív.

– Étcsokoládé (minimum 70% kakaó) – magas fitonutrienseknek köszönhetően természetes gyulladáscsökkentő és vérhígító, ez is segít szinten tartani a koleszterin szintet– Méz – antioxidáns tartalmú, fokozza a szervezet ellenálló képességét– Kiwi – hígítja a vért, nagy C-vitamin, E-vitamin, kálium, rost, karotinoid, polifenol, klorofill, glutation, valamint pektin tartalmú, mégis viszonylag alacsony cukortartalmú.

Sok más gyógyétel létezik a világon, amelyeket folyamatosan fedeznek fel kutatók, ezért táplálkozzunk úgy, hogy tanuljunk meg hallgatni szervezetünkre, ha ez éppen bizonyos gyümölcsöt, zöldséget vagy egyéb táplálékot igényel.

Ne engedjük vezérelni magunkat a különböző ízfokozóktól, aromáktól és más mű készítményektől, mert az egészséget könnyebb megtartani mint visszaszerezni.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »