A gyertyás tüntetés államünnepé nyilvánítását javasolják ellenzéki képviselők

A gyertyás tüntetés államünnepé nyilvánítását javasolják ellenzéki képviselők

A gyertyás tüntetés államünnepé nyilvánítását javasolják ellenzéki képviselők Mészáros Richárd2024. 10. 14., h – 13:31

Anna Záborská és Richard Vašečka képviselő (mindkettő Szlovákia, Za ľudí, KÚ) a gyertyás tüntetés államünnepé nyilvánítását javasolja, és már beterjesztették a parlamentbe az államünnepekről szóló törvény ilyen értelmű módosítását.

„Március 25-e legyen az emberi jogokért vívott harc napja – a gyertyás tüntetés évfordulója. Az új államünnep nem lenne munkaszüneti nap” – áll a javaslatban.

Hírdetés

Indoklásuk szerint meg kell őrizni az emlékezetben a totalitárius rendszer elleni harcot és 1988. március 25-ét, amely nélkül nem került volna sor a bársonyos forradalomra sem.

„Embereket üldöztek és hurcoltak meg, fizikai és pszichikai terrornak voltak kitéve csak azért mert gyakorolni akarták a vallásukat  és élni emberi jogaikkal. Ezeknek a tényeknek és összefüggéseknek, a jelenre gyakorolt társadalmi hatásuknak a fiatal generációk számára alapmantrának kell lenniük” – tették hozzá.

A gyertyás tüntetést 1988. március 25-én, nagypénteken tartották Pozsonyban, de a résztvevőkkel szemben durván felléptek a karhatalmi erők. A nap 1993 óta emléknap Szlovákiában.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »