A gyerekek után járó szja-kedvezmény két lépcsőben duplájára emelkedik – a nap hírei

A gyerekek után járó szja-kedvezmény két lépcsőben duplájára emelkedik – a nap hírei

A polgármesterek illetményének emelését kezdeményezte a közigazgatási és területfejlesztési miniszter. Kész tárgyalni az orosz elnökkel az igazságos ukrajnai békéről a német kancellár.

Összesen 21 intézkedést tartalmaz a kormány által elfogadott gazdasági akcióterv – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón a tervezett intézkedések közül kiemelte a jövedelmek vásárlóerejének növelését, a megfizethető lakhatás biztosítását és a kisvállalkozásokat segítő Demján Sándor tőkejuttatási program elindítását. Szólt arról is, hogy a kormány 3 éves bérmegállapodást kíván kötni az érdekképviseletekkel. A gyerekek után járó szja-kedvezmény két lépcsőben duplájára emelkedik. A lakhatási válság enyhítésére a kormány szigorítaná a magánszálláshely-kiadás szabályait.

Nemzeti konzultációt indít a gazdaságpolitika pilléreiről a kormány – jelentette be a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta: 11 kérdés lesz, ezeket péntekig bejelentik. November első felében megérkeznek a kérdőívek is, amelyeket december 20-ig lehet visszaküldeni.

Elkészült a Demokratikus Koalíció 19 törvényt módosító, antikorrupciós törvénycsomagja. A javaslat az Alaptörvényt is módosítaná 47 paragrafus keretében. A törvénycsomag szerint egyebek mellett korrupciós illetéket fizetnének azok a cégvezetők és tulajdonosok, akiknek a korrupciós ügyei miatt az Unió megbünteti a magyar államot. A DK megerősítené az Állami Számvevőszéket, bővítené annak antikorrupciós feladatait, illetve pártatlan és korrupcióellenes hatósággá tenné az Integritás Hatóságot.

A polgármesterek illetményének emelését kezdeményezte októbertől a közigazgatási és területfejlesztési miniszter az Országgyűlésnek benyújtott törvénymódosítási javaslatban. Navracsics Tibor azt javasolta, hogy a főpolgármester az előző évi nemzetgazdasági átlagkereset 6-szorosának, megyei jogú város polgármestere és fővárosi kerületi önkormányzat polgármestere a 4,5-szeresének, a vármegyei önkormányzat közgyűlési elnöke a 4-szeresének megfelelő illetményt kapjon.

Társfővárosként tekint a kormány Debrecenre – fogalmazott az építési és közlekedési miniszter. Lázár János a helyi gazdaságfejlesztési beruházások koncepciójával foglalkozó munkacsoport ülését követően elmondta: eddig 500 milliárd forinttal támogatták a gazdaságfejlesztést, amiből 300 milliárdot a BMW autógyárnak is otthont adó észak-nyugati gazdasági övezetben, 200 milliárdot a déli ipari övezetben használtak fel. A tervezett közlekedési fejlesztések közül bejelentette, hogy újjáépítik a Debrecen-Nyíregyháza vasútvonalat.

Hírdetés

Október végétől országosan elérhetők lesznek a térítésmentes, influenza elleni vakcinák, már megkezdte működését a légúti figyelőszolgálat. A tavalyi szezonhoz hasonlóan, az idei szezonban is 949 ezer adag terítésmentesen felhasználható influenza elleni vakcina áll rendelkezésre a 3 évesnél idősebb, kockázati csoportba tartozók számára.

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a zöld átállást ösztönző törvénymódosításokat az Energiaügyi Minisztérium. A véleményeket október 23-ig várják, a tervezet még az ősszel a parlament elé kerülhet. A tárca azt közölte: a tervezett előírások egyebek mellett megkönnyíthetik a társasházak számára a napelemes rendszerek telepítését és hozzájárulhatnak a háztartási méretű kiserőművek termelésének mérhetővé tételéhez.

Alig néhány órával a dunaújvárosi hengermű újraindításának bejelentését követően hazaküldték a dolgozókat, mert megszűnt a víz- és az internetszolgáltatás. A Vasas Szakszervezeti Szövetség beszámolója alapján a portfolio azt írja: a munkavállalók már hónapok óta fűtés és melegvízszolgáltatás nélkül végzik munkájukat. Az Európai Üzemi Tanács delegáltjai online megbeszélésen tájékoztatták a Liberty európai vezetőit a kialakult helyzetről.

Az Ukrajnának nyújtandó további támogatásokról, a közel-keleti helyzetről, a migrációról és a versenyképességről is tárgyalnak csütörtökön és pénteken Brüsszelben az uniós tagállamok vezetői. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében közölte: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bemutatja győzelmi tervét. Hozzátette: azt várja a tagállamoktól, hogy a G7 csoport tagjaival együtt eleget tesznek júniusban vállalt kötelezettségüknek, amely szerint az év végéig mintegy 45 milliárd eurót adnak Ukrajna katonai, költségvetési és újjáépítési támogatására. Közben az orosz külügyi szóvivő arról beszélt, hogy Oroszország és a NATO közötti közvetlen konfliktus veszélyét jelentheti az ukrán elnök bemutatandó terve.

Kész tárgyalni az orosz elnökkel az igazságos ukrajnai békéről a német kancellár. Olaf Scholz erről a Bundestagban beszélt. A német politikus ugyanakkor úgy fogalmazott: a tárgyalásoknál világos elveket kell követni, semmilyen döntés nem születhet Ukrajna és a legközelebbi partnerekkel folytatott konzultáció nélkül. Olaf Scholz emellett Németország teljes szolidaritásáról és a fegyverszállítások folytatásáról biztosította Izraelt.

A kiadások növelésére kéri a tagállamokat a megfelelő védelem biztosításához a NATO főtitkára. Mark Rutte a lett kormányfővel tartott tárgyalás után úgy fogalmazott: bár 23 tagállam védelmi kiadása már meghaladja GDP-arányosan a 2 százalékot, ez a kötelezettségvállalás a jövőben már nem lesz elég a célok eléréséhez.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »