A gyengédség tekintete – Ferenc pápa a mexikói kollégium tagjait fogadta

A gyengédség tekintete – Ferenc pápa a mexikói kollégium tagjait fogadta

Ferenc pápa március 29-én, nagyhétfőn délben a Kelemen teremben kihallgatáson fogadta a Mexikói Pápai Kollégium 85 fős küldöttségét.

A Szentatya beszéde kezdetén örömmel emlékezett a 2016-ban Mexikóban tett apostoli útjára, melyet bizonyos szempontból minden évben megújít, amikor szentmisét mutat be a Szent Péter-bazilikában a Guadalupei Miasszonyunk emléknapján, december 12-én.

A kollégium rektora, Víctor Ulises Vásquez Moreno atya köszöntő szavaiban utalt a Mexikót és az egész amerikai kontinenst érintő problémákra, amire válaszul a pápa elmondta: „Ezek a kihívások nagy hatással vannak a kollégium diákjainak Rómában folytatott tanulmányaira. A mai problémák olyan papokat várnak, akik képesek igazodni az Úrhoz és szeretetteli tekintetéhez, amellyel ő szemlél minket.

Mindenekelőtt olyan gyengédségre van szükségünk, amellyel az Atyaisten látja a társadalmat sújtó problémákat, melyek az erőszak, a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek, a polarizáció, a korrupció és a reménység hiánya, különösen a fiatalabbak körében.

Szűz Mária példaként szolgál számunkra, aki egy anya gyengédségével tükrözi Isten gyengéd szeretetét, aki megkülönböztetés nélkül fogad mindenkit. A Jó Pásztor lelkületében való folytonos elmélyülés minden papban hiteles együttérzést váltson ki a rábízott juhok és az elveszettek iránt – buzdított a pápa. Csak ha őhozzá mérjük magunkat, gyarapodik a pap lelkipásztori szeretete, melyből senkit nem zár ki.

Második gondolatként Ferenc pápa a kiengesztelődés szükségességét hangsúlyozta. A jelenlegi társadalmi nehézségek és főként az óriási különbségek, valamint a korrupció olyan tekintetet követelnek tőlünk, amely lehetővé teszi számunkra a különböző szálak összeszövését, amelyek meggyengültek vagy elszakadtak a nemzet társadalmi és vallási szövetét alkotó kultúrák sokszínű tilmájában (indián köpeny – a szerk.) – utalt Ferenc pápa Szent Juan Diego tilmájára, amely megőrizte a Guadalupei Szűz képmását.

Hírdetés

Mindenekelőtt azokra figyeljenek a lelkipásztorok, akiket „leselejteztek” őshonos származásuk vagy sajátos népi vallásosságuk miatt. A lelkipásztorkodó papság feladata, hogy segítse az emberi csoportok és a kultúrák közötti értékes és építő kapcsolatok újjáépítését a társadalomban, és hogy „hagyja magát kiengesztelődni az Istennel” (2Kor 5,20), továbbá kötelezzék el magukat az igazságosság helyreállításában.

Végül a jelenlegi idő miatt a testvériségre is tekintettel kell lenni – kérte harmadjára Ferenc pápa. A széleskörű kihívások a társadalom hálózatát és a globalizált valóság egészét érintik, amelyet a közösségi hálózatok és a médiumok kapcsolnak össze. A szolga és pásztor Krisztussal együtt képesnek kell lennünk a közösség és az egység olyan meglátására, mely a testvériség létrehozására ösztönöz, és amely lehetővé teszi, hogy kapcsolatokat és kölcsönhatásokat teremtsünk a különféle kultúrák és egyházi közösségek ölén.

Ehhez valóban új tekintetre van szükség, ehhez tényleg „sarutlanul” kell közeledni, hogy Isten titkait szemléljük és olvassuk az idők jeleit. Össze kell hangolni a képzés tanulmányi és lelkipásztori szempontjait, tudatosítva személyes és közösségi hiányosságainkat. Végül arra kérte a pápa a mexikói kollégium vezetőit és diákjait, hogy mélyüljenek el a hit gyökereiben, aminek inkulturációs mintáját éppen a Guadalupei Szűzanya adja. Forduljanak hozzá bizalommal, kérjék tőle bátran mindazt, amire szükségük van, jól tudva, hogy ő az oltalmunk és menedékünk – zárta a Pápai Mexikói Kollégium 85 fős küldöttségéhez intézett beszédét Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »