A gyakori vizelési inger meglepő okai

A gyakori vizelési inger meglepő okai

A gyakori vizelési inger talán elsőre nem hangzik komoly problémának, pedig elég kellemetlen tud lenni: akadályozza a nyugodt az éjszakai pihenést, hátráltat a napi teendők elvégzésében, nehezíti az utazást és zavarja a koncentrációt. De vajon mi válthatja ki a panaszt?

Egyes adatok szerint naponta átlagosan hét-nyolc vizelés lenne egészséges. Ha valaki ennél gyakrabban jár vécére, akkor lehet, hogy csak többet ivott a megszokottnál. Rendszeres panaszok esetén viszont már az alábbiakra is gondolhatunk – írja a Házipatika.com.

A cukorbetegség – az 1-es és a 2-es típusú egyaránt – gyakran okoz gyakori vizelési ingert. Ennek oka, hogy a megemelkedett vércukorszintnek köszönhetően a veséknek keményebben kell dolgoznia. A felesleges cukor – a szövetekből származó folyadékkal együtt – a vizeletbe kerül, így a húgyhólyag hamarabb megtelik. Emellett a cukorbetegek gyakrabban szomjasak, tehát többet is isznak.

Hírdetés

A húgyúti fertőzések gyulladást és irritációt okoznak, ami szinte állandó vizelési ingert vonhat maga után. A fertőzés érintheti a húgyhólyagot, a húgyvezetéket és a veséket is. Ha ilyen problémára gyanakszunk, mihamarabb menjünk orvoshoz, mert a kezeletlen fertőzés miatt gyorsan romolhat az állapotunk.

A méhmióma is okozhat gyakori vizelési ingert, mivel ilyenkor a méh nyomást gyakorolhat a húgyhólyagra. A tünetek közé tartozhat még nemi érintkezés érzett fájdalom, a fájdalmas menstruáció, illetve a szokatlanul erős vérzés is.

Férfiak esetében a gyakori vizelési inger hátterében a prosztata megnagyobbodása is állhat, mivel ilyenkor extra nyomás nehezedik a húgyhólyagra. Emiatt akkor is úgy érezhetik, hogy vizelniünk kell, ha a hólyag nincs tele. Prosztatamegnagyobbodás azonban a húgycsövet is nyomhatja. Ennek jele, ha problémás a vizeletürítés elkezdése, vagy ha a vizeletsugár megszakadása, gyengülése tapasztalható. Ebben az esetben is érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »