A GVH-hoz fordultunk a nagy italgyártók félrevezető állításai miatt 

A GVH-hoz fordultunk a nagy italgyártók félrevezető állításai miatt 

A nagy italgyártók megtévesztő zöld állításai, azaz zöldre festés miatt megkerestük a hazai gyártókat, és a GVH Fogyasztóvédelmi Irodáját, miután európai fogyasztóvédőkkel együtt panaszt nyújtottunk be az Európai Bizottságnál. A Coca-Cola HBC, a Danone és a Nestlé Waters/Nestlé ugyanis félrevezető állításokat tesznek termékeik újrahasznosíthatóságáról, márpedig az ilyen állítások nem felelnek meg a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra vonatkozó uniós szabályoknak.

Az európai átlagfogyasztó évente mintegy 118 liter palackozott ásványvizet iszik, ennek 97%-át műanyag flakonokban vesszük meg.Az italos palackok az európai vizek műanyagszennyezésének egyik fő forrása. Az italipar olyan újrahasznosíthatósági állításokkal él, amelyek kutatásaink szerint túl homályosak, pontatlanok vagy/és nem kellően megalapozottak.A Fonte Natura palackokon a “rePET” felirat – nehezen értelmezhető, mit jelent pontosan.

Akár ruhát vásárolunk, bankszámlát nyitunk vagy palackozott ásványvizet veszünk, fogyasztóként egyre inkább a lehető legfenntarthatóbb döntést akarjuk meghozni, és ehhez megbízható információkat keresünk. Eközben pedig téves és megtévesztő állításokkal bombázznak minket, és nehéz, gyakran lehetetlen eldönteni, melyik állításban vagy címkében bízhatunk.

2023. november 7-én a BEUC és 13 ország tagszervezetei jelentették az uniós hatóságoknak, hogy a nagy italgyártók például a Coca-Cola, a Danone és a Nestlé Waters/Nestlé vizes palackaikon félrevezető kereskedelmi állításokat tesznek termékeik újrahasznosíthatóságáról.

A jelentést előkészítő munkában részt vett a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A folyamat során felvettük a kapcsolatot a Coca Cola Magyarországgal, a Szentkirályi Magyarországgal, illetve a Fonte Viva Kft-vel.

Európai fogyasztóvédőkkel együtt 3 fő aggodalomra okot adó állítást találtunk a palackokon:   “100%-ban újrahasznosítható”: Ez a kétértelmű kifejezés számos tényezőtől függ, például az anyaggyűjtéshez rendelkezésre álló infrastruktúrától, a válogatási folyamat hatékonyságától, illetve a megfelelő újrahasznosítási eljárásoktól. A PET flakonok újrahasznosítási aránya a becslések szerint az EU-ban mindössze 55%, az újrahasznosítás esélye pedig 30% körüli.“100%-ban újrahasznosított“: Ez az állítás tévesen azt sugallja, hogy a teljes palack teljes egészében újrahasznosított anyagokból készült. Viszont a palackok kupakja az uniós jogszabályok szerint nem készülhet újrahasznosított anyagból és a címkék is ritkán készülnek újrahasznosított anyagból. Ezen túlmenően a flakon testéhez új műanyagot (azaz nem újrahasznosított műanyagot) is szokás hozzáadni.Zöld képek használata: Zárt hurkokat, zöld logókat vagy természeti képeket használnak számos vizes palack márkajelzésére Európa-szerte. Ezek a környezeti semlegesség, a végtelen műanyag körforgás hamis képzetét keltik, és még azt a benyomást is kelthetik, hogy a palackok pozitív hatást gyakorolnának a környezetre.  

Hírdetés

“A 100%-ban újrahasznosított/újrahasznosítható állítások használata vagy a természetképek és zöld vizuális elemek megjelenítése azt sugallják, hogy a műanyag környezetbarát, és ez félrevezeti a fogyasztókat. Ilyen állítások azonban számos, Európa-szerte értékesített vizes palackon megtalálhatók. Az a probléma, hogy nincs garancia arra, hogy teljes mértékben újrahasznosítható lesz, ha egyszer a kukába kerül. Ennek a zöldre festésnek véget kell vetni”

nyilatkozta Ursula Pachl, az európai fogyasztóvédőket tömörítő BEUC főigazgató-helyettese.

Az eredmények nyomán a BEUC és tagszervezetei, köztük a Tudatos Vásárlók Egyesülete panaszt nyújtottak be az Európai Bizottsághoz és a fogyasztóvédelmi hatóságok hálózatához (CPC), és felszólítottuk őket, hogy indítsanak vizsgálatot, valamint biztosítsák, hogy a kereskedők ne vezessék félre a fogyasztókat ilyen állításokkal.

Itthon a Gazdasági Versenyhivatalt és a hazai gyártókat kerestük meg az ügyben.

Az akcióban részt vevő BEUC-tagszervezetek: VKI (Ausztria); Асоциация Активни потребители (Bulgária); CLCV (Franciaország); Kuluttajaliitto – Konsumentförbundet (Finnország); EKPIZO és KEPKA (Görögország); Tudatos Vásárlók Egyesülete (Magyarország); Altroconsumo (Olaszország); Consumentenbond (Hollandia); DECO (Portugália), Spoločnosť ochrany spotrebiteľov (S.O.S.) (Szlovákia); Zveza potrošnikov Slovenije (Szlovénia); OCU (Spanyolország). Az FRC (Svájc) támogatta ezt az akciót, példákat szolgáltatva a követelésekre.

Ez a poszt A GVH-hoz fordultunk a nagy italgyártók félrevezető állításai miatt  először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »