A Gurmai-félék elfoglalták a parlament pulpitusát, Kövér a helyéről nyitotta meg az ülést

A Gurmai-félék elfoglalták a parlament pulpitusát, Kövér a helyéről nyitotta meg az ülést

Mindenképp meg akarta akadályozni a balliberális ellenzék a túlóratörvény megszavazását. Több ellenzéki képviselő az ülés kezdete előtt felsorakozott a levezető elnök pulpitusánál, és elállták a lépcsőt. Az MSZP-s, DK-s és párbeszédes képviselők így akarták megakadályozni az ülés elkezdését.

Ott állt például az MSZP-ből Bangóné Borbély Ildikó, Kunhalmi Ágnes, Tóth Bertalan és Gurmai Zita; a Párbeszédből Szabó Tímea, Tordai Bence és Mellár Tamás; az akcióhoz Szél Bernadett, Szabó Szabolcs és Bősz Anett független képviselők is csatlakoztak.

A pulpitus másik oldalán pedig DK-s képviselők álltak, Gréczy Zsolt, Vadai Ágnes, Székely Sándor és Hajdu László képezték a torlaszt. Később a szocialista Hiszékeny Dezső ötletére átment még pár képviselőnő arra az oldalra, mert attól tartottak, hogy megjelenik a házőrség, és akár „ráncigálhatják” is a képviselőket.

A Jobbik képviselői a helyükön álltak, LMP-seket nem lehetett látni a lépcsőnél. A jobbikosok a helyükön egy molinót feszítettek ki, amelyre azt írták ki, hogy 2018 a rabszolgák éve, és áthúzták azt, hogy a családok éve lenne. Ráírták azt is: „Köszönjük, Fidesz!”

Kunhalmi egy „Behasaltok a multiknak” feliratú papírral célzott arra, hogy a túlóratörvény a párt szerint a nagytőkének és a munkáltatóknak kedvez. „Nem fognak áttörni, ezt a törvényt nem fogják megszavazni!” – mondta Kunhalmi.

„Minden harcállást elfoglaltunk” – mondta Tordai Bence, akiről sok minden eszébe juthat az embernek, csak éppen a harc nem. „Az egri várat védjétek!” – replikázott Szabó Tímea.

Orbán „a munkáját végzi”

A fideszes és KDNP-s képviselők közben a helyükön ülve beszélgettek, és várták, mi történik. A padsorok tele vannak, hiszen kétharmados többségre lesz szükség például a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló döntéshez. Amikor Orbán Viktor megjelent az ülésteremben, az ellenzéki képviselők egy része elkezdett sípolni.

Hírdetés

Később érdekes közjáték játszódott le, amikor Szabó Tímea és Tordai Bence a lépcsőről lejött, és odalépett a bársonyszékében ülő Orbán Viktorhoz. Szabó megkérdezte a miniszterelnököt, mi történik, mire Orbán arra intette: „arra figyeljenek, hogy a jogszabályokat olvassák el!”

Majd arra a kérdésre, hogy Orbánnak mi a véleménye az ellenzék által rabszolgatörvénynek nevezett javaslatról, azt mondta: „elvégzem a képviselői munkámat”. A további kérdésekre azt mondta: „szívesen adok interjút önnek, de most törvényt kell alkotnunk”.

Ezután Kocsis Máté fideszes frakcióvezető sietett Orbán Viktorhoz, és megkérte a párbeszédeseket, hogy ne zavarják a kormányfőt, még el sem kezdődött az ülés.

Várható volt, hogy az ellenzék megpróbálja megakadályozni a szavazást, hétfőn ugyanis már obstrukcióval próbálták késleltetni a szavazást. Majd sípolással és kiabálással tiltakoztak a Fidesz eljárása ellen.

Kövér cselhez folyamodott

Fél óra csúszással úgy kezdődött el az ülés, hogy Kövér László házelnök nem a pulpitusról, hanem a saját helyéről, egy mikrofonnal a kezében nyitotta meg az ülést. Elmondta, hogy ki fogják vizsgálni, milyen tényállás valósult meg azzal, hogy az ellenzék megakadályozta a levezető elnök feljutását a pulpitusra. Ez a döntés az ellenzékiek „személyes életére is hatással lesz”.

Majd átadta az ülés vezetését a KDNP-s Latorcai Jánosnak, aki szintén a saját helyéről vezeti az ülést. El is kezdődtek a szavazások, miközben az ellenzékiek szüntelenül sípolnak.

Az ellenzékiek egy része ekkor lejött a lépcsőről, majd közelebb mentek a leveztő elnökhöz. Latorcai elé állt Gulyás Gergely és Rogán Antal miniszter, majd később Orbán Viktor is csatlakozott a sorfalhoz, hogy a testükkel védjék, nehogy valaki közelebb férjen a levezető elnökhoz.

(Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »