A grúz parlament első olvasatban elfogadta a külföldi ügynökökről szóló törvényt

A grúz parlament első olvasatban elfogadta a külföldi ügynökökről szóló törvényt

A grúz parlament első olvasatban elfogadta a külföldi ügynökökről szóló törvényt Kulcsár Péter2024. 04. 17., sze – 15:03

A grúz parlament szerdán első olvasatban elfogadta a külföldi ügynökökről szóló törvényt.

A törvényhozás 150 képviselőjéből 83 szavazott az indítvány mellett, míg az ellenzéki képviselők bojkottálták a szavazást. A jogszabálynak még át kell mennie két olvasaton ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen.

Hírdetés

Az indítvány előírná, hogy a szervezeteket, amelyek anyagi eszközeinek több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi befolyásoló ügynökökként regisztráltassák. Bírálói ezt ahhoz a törvényhez hasonlítják, amelyet Oroszország széles körben alkalmaz a másként gondolkodók elleni fellépéshez.

Kedden a törvény ellen tüntetők összecsaptak a rohamrendőrökkel, akik paprikasprayt használtak, hogy megtisztítsák a parlament környékét a több ezer tiltakozótól. Tizenegy embert őrizetbe vettek, egy rendőr megsérült. Ellenzéki csoportok szerda estére újabb tüntetésekre szólítottak fel.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és az európai országok óva intettek a törvényjavaslat elfogadásától. Az Európai Unió, amely decemberben adta meg Grúziának a tagjelölti státuszt, kijelentette, hogy a törvénytervezet összeegyeztethetetlen az értékrendjével.

A kormányzó Grúziai Álom – Demokratikus Grúzia párt szerint a törvénytervezetre az átláthatóság előmozdítása és a külföldiek által ráerőltetett álliberális értékek elleni küzdelem érdekében van szükség.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »