A görögök egyetlen húzással teljesítik az IMF kívánságát

A görögök egyetlen húzással teljesítik az IMF kívánságát

A görög kormány értesítette a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), hogy azt tervezi, összevonja a júniusban esedékes fizetési kötelezettségeit és egy összegben törleszt a hónap végén — erősítette meg a görög lapértesüléseket Gerry Rice, az IMF szóvivője csütörtökön Washingtonban. Egy névtelenül nyilatkozó görög kormányzati tisztségviselő csütörtök este azt közölte, az IMF engedélyezte az összevonást.

Gerry Rice, az IMF szóvivője közleményében emlékeztetett arra, hogy az IMF igazgatótanácsának egy, az 1970-es években meghozott határozata értelmében a tagállamok kérhetik az egy naptári hónapban, de több részletben esedékes tőketörlesztésük összevonását. Ez a lehetőség nem vonatkozik a kamattörlesztésre. Ezt a lehetőséget eddig egyszer használták, még az 1980-as évek közepén Zambia.

Rice közlése szerint a görög döntésnek az a célja, hogy kezelje a rövid időn belül több kifizetéssel járó adminisztratív nehézséget.

Június 5. és 19. között Görögországnak 1,5 milliárd eurót kellene átutalnia a valutalapnak. Az első, 300 millió eurós részlet kifizetése pénteken lenne esedékes, a következők pedig 12-én, 16-án és 19-én. A görög kormánynak így pénteken nem kell átutalnia a 300 millió eurót, hanem június 30-án egy összegben teljesíti fizetési kötelezettségeit.

Az IMF tanácsa lehetett az összevonás

Névtelenül nyilatkozó görög tisztségviselők szerint maga az IMF sürgette Görögországot, hogy használja ki a részletek összevonásának és a teljes összeg hónap végén történő törlesztésének lehetőségét, amivel egy időre enyhítheti a görög államkincstárra nehezedő intenzív nyomást. Csütörtökig Athén ellenállt ennek a lehetőségnek, mert attól tartott, hogy egy ilyen döntéssel azt az üzenetet közvetíti, miszerint az országnak nincs pénze fizetési kötelezettségeinek teljesítésére. Ennek következményeként pedig még tovább gyorsulna a bankbetétek kivonása.

A görög tisztségviselők most azt állítják, hogy a részletek összevonása azt jelenti, közel állnak a nemzetközi hitelezőkkel való megállapodáshoz.

Hírdetés

Egyeztetni!

A Görögország finanszírozásának meghosszabbításáról február 20-án kötött megállapodás alapján a görög kormánynak egyeztetnie kell részletes reformjavaslatait a nemzetközi hitelezőkkel, majd az euróövezeti pénzügyminiszteri tanácsnak is rá kell bólintania az alkura, különben nem folyósítják a nemzetközi mentőcsomagból fennmaradt utolsó, 7,2 milliárd eurós részletet a fizetésképtelenség által veszélyeztetett országnak.

A héten felgyorsultak és a legmagasabb politikai szintre kerültek az egyeztetések, amelyekbe még a francia államfő és a német kancellár is bekapcsolódott az érintett felek első számú vezetői mellett.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök a szerdai brüsszeli tárgyalások után várhatóan a napokban, talán már péntek este, ismét összeül Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszterrel, az eurócsoport elnökével.

Privatizációt és nyugdíjcsökkentést várnak a hitelezők

A nemzetközi hitelezők azt kérik a görög kormánytól, hogy kötelezze el magát a privatizáció, a nyugdíjcsökkentés, az egészségbiztosítási járulék emelése és a korábban végrehajtott munkaerő-piaci reformok fenntartása mellett – közölték a javaslatot jól ismerő források csütörtökön.

A görög miniszterelnöknek szerdán átadott, ötoldalas javaslatban a hitelezők – az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) – arra kérik Athént, hogy a bruttó hazai termék (GDP) 1 százalékának megfelelő összeggel csökkentse a nyugdíjakra kiadott összeget. Emellett kérik, hogy az általános forgalmi adó mértékét emeljék 11, illetve 23 százalékra egy sor termék – köztük a gyógyszerek és az áram – esetében, amiből a GDP 1 százalékának megfelelő többletforrásra, 1,8 milliárd euróra tenne szert a görög költségvetés.

Megszegi-e Ciprasz a kampányban tett ígéretét?

A hitelezők azt akarják, hogy a görög kormány szüntesse meg az alacsony jövedelmű nyugdíjasok pótlólagos támogatását, amivel 800 millió eurót takaríthatnának meg az idén. Ez egy olyan követelés, amelynek elfogadásával Ciprasz megszegné a választási kampányban tett ígéretét, miszerint nem engedi meg a nyugdíjak csökkentését.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »