A görbe uborkától a vízöblítés szabályozásáig

Fejünkre nő és önálló életet kezd élni a brüsszeli bürokrácia az Európai Bizottságban, amely az Európai Uniónak politikailag függetlenséget élvező végrehajtó szerve. Kizárólagos hatáskörébe tartozik az új uniós jogszabályjavaslatok kidolgozása. Kisvárosnyi, 33 ezer alkalmazottal dolgozik évi 6 milliárd eurós költségvetéssel! A nyugdíjas bizottsági állások elnyeréséért nagy a harc, és ritkaságnak számít az elbocsájtás (legutóbb azért rúgtak ki valakit, mert megharapta lakótársát). A jól megfizetett eurokratáknak saját adórendszerük és saját nyugdíjalapuk is van.

Ennek ellenére sokszor nevetséges dolgokkal lepik meg a törvényhozókat az Európai Parlamentben. Még mindenki emlékszik a görbe uborka esetére, hogy az uborka legyen ,,gyakorlatilag egyenes (a görbület ívének magassága az uborka 10 cm-es hosszán legfeljebb 10 mm)”. Ettől a szabálytól tényleg minden jóérzésű, uborka- és termelőpárti polgárnak borsózott a háta. Végül az „uborkareform“ megbukott 2009-ben, de azóta is a görbe uborka szimbóluma szinte mindennek, ami az EU nehézkes, néha ellentmondásos működésével kapcsolatos: a közös piac adta lehetőségeknek és hátrányoknak, a túlszabályozásnak, a bürokráciának, az államok szuverenitásába való nyílt beavatkozásnak, az uniformizálási törekvésnek.

A görbe uborkát is überelték

Azt gondoltuk, a görbe uborka kiegyenesítésének Európai Bizottsági törvényjavaslatát már nem lehet übereleni! Talán mégis?

Környezetvédelmi okokra hivatkozva most az Európai Bizottság kidolgozott egy uniós hatáskörű, egységes törvényjavaslatot az illemhelyek vízöblítésére vonatkozóan….

Kép: mandiner.hu

Hírdetés

Az adminisztrátorok (Európai Bizottsági alkalmazottak) két éven át megfeszített erővel, éjt nappallá téve dolgoztak egy 60 oldalas tanulmányon, amely a kisdolgok öblítését 1 liter vízben, a nagydolgok öblítését pedig 5 liter vízben szabályozza. A papírmennyiség használatról nincs szó a tanulmányban, ezt talán majd egy függelék tartalmazta volna egy esetleges képviselői törvénymódósítás alapján.

Le ne húzd még egyszer…

Már szinte hallom a főtéri nyilvános illemhelyen Mari nénit, ahogy ráripakodik a felszabadult sóhajjal nagydolgát éppen letudó vendégre, hogy ne merje még egyszer lehúzni, mert azt tiltja az Európai Unió. Vagy hogy árgus szemekkel figyeli a piszuárok előtt kisdolgozó férfi vendégeket… És otthon kik lennének hivatottak a törvény betartásának ellenőrzésére? Egymás figyelése, jelentgetése alapján? Vagy műszaki megoldást eszközölnének: törvény írná elő minden háztartás új, fotecellás wécével való felszerelését, amelyeknek karimájába rejtve egy hőérzékeny kütyü  jelezné az egyéni ráülések számát, hosszát, és regurálná szigorúan a vízöblítéseket? A firtatott jogszabály-tervezethez hasonló önszabályozásra a háztartások többségét az élet amúgy is rákényszeríti.

A tanulmány kidolgozása az Európai Bizottságnak 89 ezer eurójába került, de  végül is a  tervezetet nem nyújtották be jóváhagyásra az Európai Parlement képviselőinek. Valószínűleg Jean-Claude Juncker elnök is belátta, hogy ebben a jelenlegi feszült európai válsághelyzetben csak az igazán „nagydolgokkal“ érdemes foglalkozni, vagy hogy az Európai Unió országait megszálló migránsok esetében nehezen lehetne a vízöblétést szabályozó jogszabályt érvényesíteni. Magát a vízöblétést se nagyon….

Száraz Dénes

Nyitókép: nol.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »