A Google létrehozza a világ legerősebb számítógépét, a NASA “véletlenül elkottyantja”

A Google létrehozza a világ legerősebb számítógépét, a NASA “véletlenül elkottyantja”

A Google új kvantumszámítógépe állítólag csupán percek alatt tölti be azokat a feladatokat, amelyekre a világ eddigi leggyorsabb szuperszámítógépeinek több évezredre lenne szüksége. A média mindezt úgy tudta meg, miután a NASA „véletlenül” megosztotta a cég kutatását.

A Google szoftvermérnökei felépítették a világ legerősebb számítógépét – jelentette ki a Financial Times és a Fortune magazin pénteken, hivatkozva a vállalat most eltávolított kutatási papírjára. Azt állítják, hogy a NASA által üzemeltetett weboldalon tették közzé, amely partner a Google-lal, de később magyarázat nélkül csendesen levette.

A Google és a NASA megtagadta az észrevételeket. Az informatikai óriás egyik forrása azonban elmondta a Fortune-nak, hogy a NASA „véletlenül” tette közzé a papírt, mielőtt csapata ellenőrizheti megállapításait.

Hírdetés

A kutatásban a Google állítólag azt állította , hogy az új kvantum-processzoruknak csak 200 másodpercre van szüksége ahhoz, hogy elvégezzük azokat a számításokat, amelyekhez meglévő szuperszámítógépeinek kb. 10 000 év szükséges. Azt is elmondták, hogy a processzornak csupán 30 másodpercre van szüksége ahhoz, hogy a Google Cloud szervernek 50 billió órát igényeljen egy feladat.

A kvantumszámítás lehetővé teszi több lehetőség egyidejű kiértékelését és olyan összetett számítások elvégzését, amelyek a normál számítógépeken nem lehetséges. Tehát, ha igaznak bizonyul, a Google új processzora valódi áttörés lenne, és határozottan halad olyan óriások előtt, mint a Microsoft, az IBM és az Intel, akik mind versenyeznek a kvantumprocesszorok építésében.

Fotó: © Pete Linforth / Pixabay

The post A Google létrehozza a világ legerősebb számítógépét, a NASA “véletlenül elkottyantja” appeared first on .


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »