A gömöri gazdák is elégedetlenek

A gömöri gazdák is elégedetlenek

A gömöri mezőgazdászok is elégedetlenek az agrárium jelenlegi helyzetével, ezért szép számban csatlakoztak a múlt héten országszerte megtartott gazdatüntetések sorozatához.

A gazdáknak kifogásaik vannak az Európai Unió Zöld Megállapodása (Green Deal) teljesítésének feltételei, valamint az adómentes mezőgazdasági termékek Ukrajnából és Dél-Amerikából történő behozatala ellen. Az Európai Unió mezőgazdasági politikája miatt a négy visegrádi ország, valamint Lettország és Litvánia gazdaszervezetei forgalomakadályozó demonstrációkkal tiltakoztak február 22-én. A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara adatai szerint a tüntetésekbe országszerte több mint négyezer gazda kapcsolódott be, akik mintegy 2200 traktorral vonultak az utcákra.

Útblokád békés hangulatban

Rimaszombatban közel 150 traktor és egyéb mezőgazdasági jármű csatlakozott a tiltakozáshoz. A gazdák már a reggeli óráktól gyülekeztek a kassai főúton, az egykori malomnál, ahonnan 10 órakor megindult a konvoj a város irányában. A demonstráció és az útblokád a rendőrség biztosítása mellett problémamentesen, békés hangulatban zajlott. Rimaszombatban a város legforgalmasabb útjának számító Kishonti utca mindkét forgalmi sávját blokkolták járműveikkel a mezőgazdászok.

A kialakult forgalmi fennakadásokért és kisebb torlódásokért azonban nem bosszankodtak a közlekedők, inkább az volt a jellemző, hogy kifejezték szolidaritásukat a gazdákkal, hiszen követeléseikkel a helyi lakosok többsége is egyetért. 

A demonstráció idejére lezárt körforgalomnál sajtótájékoztatót tartottak, amelyen Tóth Ferenc, a Gömöri Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara elnöke, Tankó Tamás falugazdász, valamint Norbert Keľo mezőgazdász szólalt fel. 

– Mi dolgozunk hét nap a héten, reggeltől estig azért, hogy az embereknek olyan élelmiszer jusson az asztalukra, amit tényleg megbecsülhetnek. Ahhoz, hogy mi ezt a munkánkat elvégezzük, nekünk nem az irodában bent kell ülnünk és papírstószokat gyártani, hanem kint kell lennünk, szántanunk, vetnünk, megmunkálnunk a földet, a növényvédelmet bebiztosítani, aratni stb., és ha ezt nem hagyják, akkor nagyon nagy baj van – mutatott rá Tóth Ferenc, a Gömöri Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara elnöke. 

A megszűnés veszélye fenyeget sok vállalatot

A gazdák többsége még a tavalyi és a tavalyelőtti területalapú támogatásokat sem kapta meg. A Rimaszombati járás területén működő mezőgazdasági vállalatok 40 százalékának csupán a támogatások 30-50%-át fizették ki, a vállalatok 60 százalékának pedig semennyit, vagyis két évre visszamenőleg még egy eurót sem kaptak a jogosultak. 

Feje tetejére állt a világ. Mi az utolsókat rúgjuk lassan. A 2022-es, 2023-as termésünk nincs kifizetve, nem kaptuk meg a támogatást, minden áll, de nekünk fizetni kell a gázolajért, fizetni kell a béreket, a növényvédőszereket, a vetőmagokat. Egyszerűen már nem bírjuk, ha nem történik valami, nagyon sok cégnek meg kell szűnnie, s mi lesz akkor? Jó lesz a föld parlagon, vagy jó lesz, ha a külföldiek kihúzzák a fenekünk alól a földet?”

– tette fel a kérdést Tóth Ferenc.

Hírdetés

Hozzátéve, hogy a megmozdulásnak az volt az egyik fő célja, hogy a mezőgazdászok megmutassák, itt vannak, nem kevés embert képviselnek, és számolni kell velük.  

Tankó Tamás falugazdász rámutatott, hogy miközben az EU feltételeket szab a szlovákiai gazdálkodóknak, a harmadik országokból történő behozatal mindenfajta ellenőrzés nélkül megengedett. 

– Csatlakoztunk az európai kollégákhoz, akik már több mint két hónapja sztrájkolnak. Mi már az utolsó megtakarításainkat használjuk fel. Pénz nélkül nem tudunk vállalkozni. Kölcsönöket, alkalmazottakat, bérleti díjakat kell fizetnünk, miközben az élelmiszer-termelők árui még mindig a raktárakban vannak. Azt hittük, hogy 2024-ben jobb lesz a helyzet, de az ukrajnai behozatal engedélyezésével ezek az áruk egyszerűen elfoglalták a piacainkat – fejtette ki Tankó. 

A felvonulással arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy hiba van a rendszerben, és ha sürgősen nem történik változás, akkor tömeges csődeljárás fenyegetheti a gömöri gazdákat is.

Ki kell állni magunkért

– Minden tiszteletem a gazdáké, akik úgy érezték, hogy most meg kell nyilvánulni, ki kell állni magunkért. Ezt mindenki szívvel, lélekkel tette. Köszönet illeti a rendőrséget az együttműködésért, és a lakosságot a türelmes hozzáállásért. Azt hiszem, a lakosság nagyobb része megértette, hogy a mezőgazdászok értük tüntetnek – értékelte honlapunknak a csütörtöki gazdatüntetést Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke.

Bodon Dávid falugazdász csak pozitívan tud nyilatkozni az összefogásról, mint elmondta ilyen megmozdulásra a környéken már nagyon régen nem volt példa. 

– Hétfőn még csak nagyjából 60 traktoros gazda részvételével számoltunk, és végül ennek több mint a duplája lett. A megmozdulás szenzációsra sikeredett, mindenki megfelelően állt hozzá. Többen voltak, akik nem traktorral, hanem személyesen kapcsolódtak be. Volt, aki ellátmányt, ételt hozott, szóval többféle kiállást is tapasztaltunk.

A lakosok részéről is éreztük a támogatást, valamint az úton közlekedő egyéb járművek, autósok, kamionosok is szolidaritásukat fejezték ki. Sokan integettek, dudáltak, helyeselték a céljainkat, úgy tűnik, hogy átjött az üzenet és mindenki felfogta, hogy mi is zajlik most”

– magyarázta Bodon Dávid remélve, hogy lesz eredménye a demonstrációnak és nem lesz szükség több hasonló megmozdulásra. 

– Az lenne a legjobb, ha nem kellene sort keríteni újabb tüntetésre, mert akkor már valószínűleg sokan nem ilyen pozitívan állnának hozzá. Ezt most egyfajta közös eseményként fogták fel sokan, de ha a helyzet tovább fajul és nem lesz változás, akkor ezek a megmozdulások drasztikusabb, más mederbe terelődhetnek – figyelmeztetett Bodon Dávid, hozzátéve, hogy jó lenne, ha nem jutnánk el erre a pontra, mert az senkinek sem az érdeke.

Megjelent a Magyar7 2024/9. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »