"A gének miatt a fehérek intelligensebbek, mint a feketék" – nem tagadta meg kutatásait, ezért minden címétől megfosztották a Nobel-díjas professzort

"A gének miatt a fehérek intelligensebbek, mint a feketék" – nem tagadta meg kutatásait, ezért minden címétől megfosztották a Nobel-díjas professzort

Rasszista megjegyzései miatt (értsd: az igazság kimondása, és kutatási eredményei melletti kiállása miatt – a szerk.) kutatóintézete megfosztotta minden címétől az amerikai James Watson professzort, aki két tudóstársával együtt a DNS szerkezetének megfejtője, és amelyért Nobel-díjat kapott – közölte az amerikai közszolgálati rádió (NPR) a tudós laboratóriumának közleményére hivatkozva.

A New York-i Cold Spring Harbor Laboratory közleményben tudatta, hogy James Watson „személyes véleménye alaptalan és meggondolatlan”.

A 90 esztendős tudós az amerikai közszolgálati televízióban (PBS) a hónap elején egy róla szóló dokumentumműsorban azt mondta:

nem változtak eddigi nézetei, és továbbra is azt vallja, hogy a gének miatt lényeges különbségek vannak a fehér és a fekete bőrű emberek intelligenciaszintje között, a fehérek javára.

A tudós 2007-ben Afrika kilátásairól szólva már jelezte: borúsnak látja a kontinens jövőjét, éppen a fehérek és feketék közötti, genetikailag meghatározott intelligenciakülönbség miatt.

Akkor – mint alább láthatjuk, teljesen feleslegesen – bocsánatot kért szavaiért, ennek ellenére elveszítette az angliai Cambridge Egyetem egyik kutatólaboratóriumának tiszteletbeli vezetői posztját, és megfosztották minden adminisztratív feladatától is.

Ezt követően – 2014-ben – Watson eladta az 1962-ben kapott Nobel-díjjal járó arany emlékérmet, arra hivatkozva, hogy véleménye miatt a tudományos közélet akadályozta őt a munkájában.

Hírdetés

A Cold Spring Harbor Laboratory akkor nem fosztotta meg őt a címeitől. Most viszont – a dokumentumfilmben elhangzottak nyomán – az az álláspontja, hogy Watson kijelentéseivel semmissé tette 2007-ben elhangzott bocsánatkérését. „Dr. Watson megállapításai elítélendők, a tudomány nem támasztja alá ezeket” – olvasható a tudományos intézet közleményében.

A prof. autóbalesetet szenvedett

A tudóst egy New York államban lévő szanatóriumban ápolják, mert autóbalesetet szenvedett. Az NPR szerint nem észleli a külvilágot.

James Watson az új-zélandi születésű brit fizikus Maurice Wilkinsszel és Francis Crick angol biológussal közösen kapott 1962-ben orvostudományi Nobel-díjat a DNS szerkezetének – a kettős spirálnak – a felfedezéséért.

(Kuruc.info – MTI nyomán)

Ezek voltak a DNS-kutatás lépcsőfokai

Áttörést jelenthet a rákgyógyászatban a négyes DNS-spirál felfedezése

Felfüggesztették a Nobel-díjas tudóst, mert igazat mondott a niggerekről


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »