A gének döntenek arról, ki mennyi kávét fogyaszt

A gének döntenek arról, ki mennyi kávét fogyaszt

A kávé a világ legkedveltebb itala, ezért nem csoda, hogy a tudósok is sokat foglalkoznak vele. A kutatók például azt is vizsgálják, milyen hatással van az emberi szervezetre.

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent új tanulmány azt kutatta, hogy hatással van-e a kávéfogyasztásra a genetika. A kutatók 390 435 ember adatait vizsgálták meg, amit a brit biobank bocsátott rendelkezésükre. Ezután összehasonlították szokásos kávéfogyasztásukat a vérnyomás és a szívfrekvencia értékeivel. Érdekes felismerés volt, hogy a magas vérnyomásban, szívritmuszavarban és angina pectorisban szenvedők között sokan voltak, akik hajlamosak voltak teljesen kihagyni, korlátozni vagy koffeinmentes alternatívával helyettesíteni a kávét.

Hírdetés

Elina Hyppönen, a University of South Australia munkatársa, a tanulmány fő szervezője szerint teljesen új és pozitív ismeretről van szó. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a genetika aktívan szabályozza az elfogyasztott kávé mennyiségét és védi az embert a túlzott fogyasztástól. „Eddig nem tudtuk, hogy az emberek tudat alatt saját maguk szabályozzák a koffein biztonságos szintjét mégpedig annak alapján, hogy milyen magas a vérnyomásuk. Valószínűleg a védő genetikai mechanizmus hatásával állunk szemben” – magyarázta a tanulmány szerzője. A tudós szerint ez azt jelenti, hogy azok, akik sok kávét isznak, valószínűleg genetikai szempontból jobban elviselik a kávét. Hyppönen ezért azt tanácsolja, hogy hallgassunk a testünkre ebben a kérdésben is.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »