A gázai civilek védelmét szorgalmazzák vezető politikusok

A gázai civilek védelmét szorgalmazzák vezető politikusok

Több vezető politkus, köztük Emanuel Macron, francia államfő és Antony Blinken, amerikai külügyminiszter is az izraeli bombázás alatt lévő Gázai-övezetben élő civil palesztin lakosság védelmét szorgalmazta. Az október 7. Hamász támadás után kezdődött izraeli megtorlás halálos áldozatainak száma közben már meghaladta a 11 ezret, jelentős részük gyermek, a sebesültek száma több tízezer. Közben ismét leállították a palesztin enklávéból Egyiptom irányába zajló evakuációt.

Izraelnek abba kell hagynia a Gázai övezet civil lakosságát érő bombatámadásokat – mondta a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva a francia elnök.Rámutatott: a Gázai övezetben végrehajtott izraeli légitámadások tényszerűen a civil lakosságot érik, és ezt semmi nem indokolhatja. A bombatámadásokban csecsemők, nők, idős emberek halnak meg. Erre semmi ok, semmi jogosultság nincs, éppen ezért arra szólítjuk fel Izraelt, hogy ezt fejezze be” – mondta a francia elnök.

Hozzátette: a Párizsban e héten tartott nemzetközi békefórumon a résztvevő kormányok és szervezetek arra az egyértelmű véleményre jutottak, hogy az egyetlen lehetséges megoldást a hadműveletek humanitárius célú felfüggesztése, majd tűzszünet elrendelése jelentheti, mert így lehet megvédeni a civileket, „akiknek semmi közük a terroristákhoz”. Emmanuel Macron kijelentette: reméli, hogy tűzszüneti felhívásához más nyugati hatalmak, köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is csatlakozik. A francia elnök hangsúlyozta: Franciaország egyértelműen elítéli a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael ellen elkövetett október 7-i támadását.

Hírdetés

A Gázai övezetben a civil áldozatok korlátozására tett lépéseket kevesli az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken, aki szerint „túlságosan sok” palesztin halt meg és szenved, miközben Izrael kíméletlenül folytatja a háborút a Hamász ellen a Gázai-övezetben.

Közben a reuters jelentése szerint ismét leállították a palesztin enklávéból Egyiptom irányába menekülő külföldiek és sebesült palesztinok részleges evakuációját, amelyet a rafahi határátkelőnél csütörtökön kezdtek meg ideiglenes jelleggel.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »