A Garam menti magyar közösségeket is segíti a Rákóczi Szövetség iskolabusz-hálózata

A Garam menti magyar közösségeket is segíti a Rákóczi Szövetség iskolabusz-hálózata

Mint ismeretes, január 27-én, a nagysallói sajtótájékoztatón ismertette a Rákóczi Szövetség a szeptembertől beinduló felvidéki iskolabusz-hálózat részleteit. A magyar kormány hathatós támogatásának köszönhetően a Rákóczi Szövetség irányításával tizenöt, nagyrészt szórványban és a nyelvhatáron működő tanintézmény kap a következő iskolaévtől iskolabuszokat.

Mások mellett a Garam menti magyar közösségeket erősítését és az iskolák fennmaradását is segíti a kezdeményezés.

A tizenhat iskolabuszból az egyik Nagysallóra érkezik. „Nagyon megörültünk a lehetőségnek. Számunkra ez jelentős támogatás, mivel évek óta kritikus létszámmal működik az iskolánk. Így régóta keressük a lehetőségét a diáklétszám emelésének. A jelenlegi kezdeményezés hathatósan segíti ebbéli törekvésünket” – nyilatkozta a Felvidék.ma megkeresésére Tóth Gábor, az Nagysallói Alapiskola igazgatója.

Mint hozzátette:

Barsváradról, valamint Tőréről korábban több gyermek is járt a tanintézménybe, ám a járatok ritkítása miatt már nem tudták a szülők megoldani a Nagysallóba való eljutást. Így fokozatosan elmaradoztak az ottani gyerekek.

Az említett falvak mellett Endréden, Barsbaracskán, illetve Alsópélen és Pozbán is élnek olyan magyar gyerekek, akik az iskolabuszt kihasználva könnyedén eljuthatnak az iskolába – magyarázta az intézményvezető.

– jelezte.

A nyolc plusz egyszemélyes autóbusz elsődleges célja az iskolába való szállítás, valamint  a hazavitel biztosítása, ám az iskolai rendezvények, kisebb létszámú kirándulások lebonyolítására is szolgálhat majd.

Ezzel kapcsolatban az igazgató kifejtette: a Rákóczi Szövetség előzetesen egy éven keresztül fedezi a kisbusz fenntartási költségeit. Saját költségből fedezik a jármű további hasznosítását.

Hírdetés

Már megkezdődött a települések feltérképezése, tervben van a beiratkozás előtt álló magyar családok felkeresése, a tanintézmény és az iskolabusz rendszerének a bemutatásával.

A Nagysallói Alapiskola főleg a helyi gyermekekre épít. Emellett Bajkáról és Málasról vannak beutazó tanulói. A tömegközlekedés megfelelő ezen falvak irányában. Első körben azokat a településeket célozzák meg, ahol nem biztosított a megfelelő tömegközlekedés.

A teljes szervezettségű tanintézménynek jelenleg mintegy 40 tanulója van, sajnos az utóbbi időszakban megcsappant a gyereklétszám. Már ebből kifolyólag is bizakodnak és nagy reményekkel várják az iskolabusz megérkezését és annak beindítását.

A járási székhely egyetlen magyar tanítási nyelvű alapiskolája, a Juhász Gyula Alapiskola megalakulása óta szoros kapcsolatot ápol a Rákóczi Szövetséggel. „A Rákóczi Szövetség mindig nyomon követte iskolánk életét, a beiratkozási program megszületése óta támogatják intézményünket” – nyilatkozta a Felvidék.ma kérdésére Lőrincz Katalin, az iskola igazgatója.

Hozzátette: a lévai magyar alapiskolába számos településről érkeznek tanulók, jelenleg 16 községből járnak a Juhász Gyula Alapiskolába.

– magyarázta az intézményvezető.

A járási székhely magyar oktatási intézménye az elmúlt évtizedekben számtalanszor kényszerült költözni. Jelenleg a városközponttól, a vasúti és autóbusz pályaudvartól igen távol található, ennek köszönhetően nehéz az iskolába jutás.

Így a bejáró tanulóknak a helyközi járatok mellett a helyi buszjáratokat is igénybe kell venniük. Tehát a kisgyerekek kétfajta tömegközlekedést használnak napi két alkalommal. Ez számos bonyodalmat okoz a tanulóknak, főleg az alsó tagozatosoknak – szögezi le az igazgató.

Az iskolabusz útvonalán még dolgoznak, cél, hogy az igények szerint a leginkább rászoruló településeket érjék el a kisbusszal.

A szórványvidéken működő iskola jelentős vonzáskörzettel rendelkezik. Így lesz mit bejárnia a járműnek. A hathatós segítség a Juhász Gyula Alapiskola pedagógiai programjához is alkalmazkodik. A tanintézményt tavaly ősz óta irányító Lőrincz Katalin a minőségi anyanyelvoktatásra és a gyermekek biztonságára törekszik.

Az iskola jelenlegi diáklétszáma 110 fő. Az előrejelzések szerint tudják tartani ezt a létszámot. Ugyanakkor az iskola vezetősége azon dolgozik, hogy továbbra is a lévai magyar közösség erős és megingathatatlan bástyája legyen az intézmény. Ezt segíti a szeptembertől beinduló iskolabusz.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »