A galántai kórház ügyében tárgyaltak a Szövetség politikusai

A galántai kórház ügyében tárgyaltak a Szövetség politikusai

Találkozót kezdeményeztek a galántai kórház vezetőségével a Szövetség Nagyszombat megyei képviselői az intézmény legalacsonyabb kategóriájába sorolása miatt.

December végén hozták nyilvánosságra a kórházak besorolásának kezdeti reformtervét. A szlovákiai kórházakat öt kategóriába osztanák be. A galántai Szent Lukács kórház eszerint egyes kategóriájú, vagyis legalacsonyabb rendű kórház lenne, amelynek elsődleges feladata a járóbetegek napi ellátására redukálódna.

A Szövetség Nagyszombat megyei politikusai mindenképpen megpróbálják elérni, hogy a galántai kórház továbbra is megőrizze fő rendeltetését, minőségi programjait és színvonalas betegellátását.

Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke találkozót kezdeményezett az intézmény igazgatójával, Alexandra Pavlovičovával. A találkozón a Szövetség Nagyszombat megyei képviselői, galántai járásbeli politikusai is jelen voltak. A kórház ügyében tárgyalásra hívták Nagyszombat megye elnökét, Jozef Viskupičot is, valamint a járás polgármestereivel is találkozni kívánnak a jövő hét folyamán, hogy megvitassák a mátyusföldi kórház és egészségügy legégetőbb kérdéseit.

Hírdetés

Forró Krisztián az egyik fő problémának a szakemberhiányt látja, a galántai kórházban ugyanis a gyerekosztályt is be kellett zárni emiatt egy időre. Jelenleg már javult a helyzet a gyerekosztály ügyében, de még mindig válságos helyzet elé néznek az orvoshiány miatt.

A kórház besorolásának ügyében úgy vélik, súlyos következményekkel járna a régió lakosságára nézve, ha a galántai kórházat leminősítenék.

A legfontosabb, hogy az az egészségügyi ellátás, amihez Mátyusföld polgárai hozzászoktak, megmaradjon, sőt, javuljon. Ezt egyelőre nem látjuk biztosítottnak, ezért további lépéseket teszünk“

– nyilatkozta a párt országos elnöke. Példaként hozta fel a galántai osztály szülészetét, ahol évente többezer szülést vezetnek le, a déli régiók egyik legfejlettebb szülészetéről van szó – kár lenne, ha romlana a betegellátás minősége, a Mátyusföldnek szüksége van erre a kórházra.

A galántai kórházat fenntartó Svet Zdravia és Penta csoport már kérvényezte az intézmény kettes kategóriába való sorolását, úgy nyilatkoztak a kórház a kategorizálás ellenére továbbra is nyújtani tudná a jelenlegi egészségügyi ellátást.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »