A G7 50 milliárd dolláros kölcsönt nyújt Ukrajnának a befagyasztott orosz bankszámlák kamatai terhére

A G7 50 milliárd dolláros kölcsönt nyújt Ukrajnának a befagyasztott orosz bankszámlák kamatai terhére

A G7 50 milliárd dolláros kölcsönt nyújt Ukrajnának a befagyasztott orosz bankszámlák kamatai terhére Mészáros Richárd2024. 10. 26., szo – 16:58

A világ hét legfejlettebb országát tömörítő G7 országcsoport Washingtonban bejelentette, hogy „hozzávetőlegesen 50 milliárd dollár” kölcsönt nyújt Ukrajnának a nyugati szankciók keretében befagyasztott orosz bankszámlák kamatai terhére.

„Az adósságszolgálat és a visszatérítés garanciáját a szuverén orosz kinnlevőségek befagyasztásából származó jövőbeli rendkívüli bevételekből biztosítjuk, az egyes országok jogrendjével és a nemzetközi joggal összhangban” – közölte a helyi idő szerint pénteken kiadott zárónyilatkozatában a hét ország. 

„Célunk, hogy még az idei év vége előtt megkezdjük a hitel folyósítását” – áll a közös nyilatkozatban. 

Hírdetés

Az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Németország, Nagy-Britannia és Olaszország pénzügyminiszterei a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank éves tanácskozása alkalmából tartottak ülést Washingtonban. 

A G7 vezetői júniusban állapodtak meg, hogy a befagyasztott orosz bankszámlák kamatait a saját törvényeiknek megfelelően felhasználják, hogy garanciát vállaljanak egy Ukrajnának szánt 50 milliárd dolláros hitelhez. A gyakorlati megoldásokat és a technikai részleteket kellett még tisztázni, ez történt meg a hét pénzügyminiszter washingtoni tanácskozásán. 

A hitelt a mintegy 300 milliárd eurót kitevő orosz bankszámlák jövőbeli, akár évi három milliárd eurót is elérő kamataiból garantálják. 

Kedden az Egyesült Államok már bejelentette, hogy 20 milliárd dollárral kíván hozzájárulni az Ukrajnának nyújtott kölcsönhöz, az év végére ígérve a hitel véglegesítését. 

Az Európai Unió, amely az orosz jegybank 235 milliárd dollárját fagyasztotta be, közölte, hogy mintegy 18 milliárd euróval (19,4 millió dollár) járul hozzá a kölcsönhöz.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »