A futárok gyorsan észbe kaptak

A ballibek már megint pofára estek.

Az ostobább ballibek persze csináltak maguknak egy öngólt is. Lásd MZP-t és a Momentumot, akik megpróbáltak a KATA-tüntetéseken politikai tőkét csinálni. Az okosabb ballibek, lásd Gyurcsány, meg se próbált beleállni egy veszett ügybe, így csak a FB-on volt aktív.

Az első ballib pofon: a tüntetők keménymagja utálja a ballibeket. Volt, hogy a megjelent ballibeket elkergették. Csak a Kutyapárt volt tolerálva, de az eleve viccpártnak nevezi magát.

A második pofon: a futárok kezdenek rádöbbenni, a vállalkozásuk valójában munkaviszony, s az egész jogi háttér csak a munkáltatóknak kedvez.

Gyorsan eljött a pillanat, lásd Mérce címlap a múlt héten “Már nem csak a kormányra, a Woltra is dühösek a futárok”.

Hírdetés

A magyar kapitalizmus egyik különösen torz vonása a kényszervállalkozóság. Lényege: színtiszta alkalmazottakból vállalkozókat faragnak csakis adóoptimalizálási céllal. Én is voltam ilyen: 1997-ben pár hónapig éjjeliőr voltam a Blaha Lujza téren lévő EMKE irodaház recepcióján. Ez amolyan “vagyonőr” munka volt, azzal a pozitívummal, hogy megkövetelték a nyelvtudást is, emiatt az akkori átlaghoz képes jobban fizettek, 280 Ft volt az órabérem, akkoriban egy átlag biztonsági őr 180-220 Ft között keresett, szóval tényleg több volt a piaci átlagnál. Viszont a munka könnyebb volt az átlagosnál, mert egy irodaházban a recepción ülni azért sokkal könnyebb, mint mondjuk egy raktárt őrizni. Ráadásul éjjel, amikor szinte senki se megy se ki, se be.

De a rendszer ott is az volt: mindenki jelentkezzen be egyéni vállalkozónak, majd a munkáltató szerződést kötött vele mintha egy másik céggel szerződne. Pedig az egész teljes egészében alkalmazottiság.

Az igazi egyéni vállalkozó legalább részlegesen önálló. Mondjuk egy szabadúszó újságíró vagy tolmács-fordító, meg bármilyen mesteremeber. A taxiscég taxisa és a futárcég futárja viszont nem az, ők alkalmazottak a valóságban.

Természetesen a futárság segédmunka, nem kell hozzá tudni semmit, azaz szinte mindenki alkalmas rá. S még nyugaton is az a jellemző, hogy a futárokat kőkeményen kizsákmányolják, pl. irreális targetek vannak, s a rendszerhibákat a futárokra terhelik, de ott legalább alkalmazotti státusz van.

A bolgár kapitalizmus máshogy működik. Az alkalmazotti státuszt megkapják a futárok, viszont minimálbérre van mindenki bejelentve. S persze a nyugati trükkök ugyanúgy megvannak, csak itt sokkal kisebb bérrel. A magyar rendszerhez képes a bolgár hátránya még az is, hogy Bulgáriában egyáltalán nem szokás a borravaló, így a futár erre se számíthat.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »