A füleki régió települései együttműködnek a rászorulók gondozásában

A füleki régió települései együttműködnek a rászorulók gondozásában

A Besztercebányai Önkormányzati Kerület (BBSK) szociális téren számos sikeres próbaprojekten van túl. Ezért úgy döntött, hogy folytatja ezt a tevékenységet. Ehhez több mint kétmillió eurót szerzett, a kerület tíz mikrorégiója között osztva szét, amelyek között Fülek is szerepel a környező községekkel. E célból létrehozzák a Füleki mikrorégiót.

A közösségi szinten nyújtott hosszú távú gondoskodás fejlesztése a Besztercebányai Önkormányzati Kerületben elnevezésű projekt a megye szerint az idősekről szóló hosszú távú egészségügyi és szociális gondoskodás problémaköre megoldásának fontosságára reagál, amelyet a megyében és az országban is a társadalmi-demográfiai fejlődés tesz szükségessé.

A szociális terület témakörét már két évvel ezelőtt megvitattuk a megyével, amikor ennek a projektnek a tervezése megkezdődött. A megye a falvak mikroregionális együttműködési modelljét szociális téren – beleértve az ápolást és egyéb terepen megvalósuló szolgáltatásokat is – egyes konkrét mikrorégiókban próbálta ki – tájékoztatott Fülek polgármestere, Agócs Attila.

„Az önkormányzatok lassan megértik, hogy a települések közötti együttműködés a módja annak, hogy valamit elérjünk a régiókban. A teljes régió elöregszik, a fiatalok elmennek dolgozni és tanulni. A demográfiai görbe erőteljes csökkenő tendenciát mutat, a rászoruló személyek pedig gyakran magukra maradnak” – magyarázta a polgármester.

Hírdetés

„A környező falvakkal ezért jogi személyek társulásaként megalapítottuk a Füleki mikrorégiót. Eleinte azok a községek képezik a társulás magját, amelyek a Nógrádi Városok és Falvak Társulásának (ZMON) keretében a Füleki Régió Polgármesterei Klubjának tagjai” – pontosította. A társulásnak Fülek mellett Béna, Fülekpüspöki, Bozita, Fülekkovácsi, Perse, Ragyolc, Sávoly, Sátorosbánya, Sőreg és Nagydaróc községek is tagjai.

A projekt keretében a mikrorégióban három munkahelyet hoznak létre az Integrált Gondozói Központ alá szervezett koordinátorok és terepmunkások számára. A központ az alábbi szolgáltatásokat nyújtja majd: szociális tanácsadás; egészségügyi segédeszköz-kölcsönzés közvetítése; kompenzációs hozzájárulások ügyintézésénél nyújtott segítség; más személy kíséretére utalt idősek kísérése (orvoshoz, hivatalba és más intézményekbe); terepen végzett, ambuláns és ott-tartózkodáshoz kötött szociális szolgáltatások közvetítése; megelőző tevékenységek időseknek (beszélgetések, előadások, csoportos tevékenységek, szabadidős tevékenységek); orvosi ellátás közvetítése (együttműködés az orvosokkal, előjegyzés az orvoshoz, a szakorvosi hálózat áttekintése); a közegészséget támogató tevékenységek (együttműködés a Regionális Közegészségügyi Hivatallal, tanácsadás); a Szociális szolgáltatások közösségi tervének együttes kidolgozása a mikrorégió területére vonatkozóan; a szükséges segítség megfigyelő és jelző szolgáltatásai („életvédő karkötők”).

A karkötőket az előző projektek kedvező tapasztalatai alapján a megye e projekten kívül finanszírozza. Ezeket elsősorban azoknak a rászoruló személyeknek szánják, akik egyedül élnek a háztartásukban. A karkötők az életfunkciókat figyelik és azok zavara vagy a személy elesése esetén jelzést küldenek az illetékeseknek, akik kapcsolatba lépnek az idős személlyel és ellenőrzik az egészségi állapotát, majd szükség esetén mentőt hívnak hozzá.

„Egyúttal a 10 feltüntetett település közösen kérelmezi egy párhuzamos projekten belül a terepen történő gondozói szolgáltatást is” – magyarázta a polgármester, hozzátéve, hogy Fülek ezt a szolgáltatást a projekten kívül kérelmezi. Szerinte a kisebb falvak ezt a szolgáltatást gyakran nem tudják maguk bebiztosítani. „Kedvezőbb, ha egy-egy gondozót több település foglalkoztat, amelyek között mozoghat. Megtörtént, hogy a kisebb községek ugyan képesek voltak gondozót intézni, azonban az ügyfelek a projekt időtartama során elhunytak, a községnek pedig gondot okozott a projekt befejezése. Így biztosabbak lehetnek abban, hogy a gondozókat foglalkoztatni tudják a társulás valamelyik településén” – mondta végezetül.

(Sajtóközlemény/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »