A független tényellenőrzők diktatúrája

A független tényellenőrzők diktatúrája

„A Twitter fennállása egyik legfontosabb döntését hozta meg, és törölte Donald Trump fiókját, miután úgy ítélték meg, hogy az veszélyt jelenthet a társadalomra.” (index.hu)

Ízlelgessük ezt a hírt, nézegessük, innen is, onnan is, és próbáljunk vele megbarátkozni. Mert ez olyan, mint valami harsona!

Igen. A harsona meg lett fújva, a harsona, mely jelzi az új korszak hajnalát.

„a Twitter bejelentette, hogy végleges tiltást kap Trump fiókja, miután úgy ítélték meg, hogy annak használata további erőszakot szülhet az emberek között.

Ezzel Trump egy újabb nagy csatát veszítettel, de egyúttal sok szimpatizáns dühíthetett fel az esemény. A Twitter legutóbb két olyan bejegyzést is talált az elnök részéről, amik átlépték a határt, miközben Trump a támogatóit éltette, valamint megerősítette, nem vesz részt Joe Biden beiktatásán.

A Twitter szerint a beiktatással kapcsolatos bejegyzés is abba a kategóriába sorolható, hogy Trump nem ismeri el a választásokat, és a végeredmény nem jogos.”

Na, álljon meg a menet!

A twitternek a törvényeket kell betartania, nem pedig törvényeket hozni és ítélkezni.

Lássuk be, a XX. századi diktatúrák elmaradott, régi vágású demokráciák a modern tech cégek uralmához képest.

Már elnézést, de Hitlertől Mussolinin át Salazarig, az összes jobboldali diktátorra emberek szavaztak. Rájuk élő választópolgárok adták le a voksukat (nem úgy, mint Bidenre ugyebár). Ezek mögött a diktátorok mögött mégiscsak volt népképviseleti felhatalmazás. De még a kommunistákra is választópolgárok szavaztak. Az más kérdés, hogy csaltak, és a kékcédulás választáson – noha Rajk László belügyminiszter kissé besegített -, így is csak a szavazatok 22 százalékát sikerült kiügyeskedni 47-ben.

De ebből a szempontból ez mellékes.

Hírdetés

Rákosi, Mussolini, sőt még bolsevik párt mögött is állt némi demokratikus vagy látszat demokratikus felhatalmazás.

A twitter, a facebook az instagram a google és a youtube mögött mi áll?

Dührohamot kapok, amikor valaki azzal érvel, hogy a facebook magáncég azt csinál, amit akar („minek jött ide?”). Főleg, mert legtöbbször olyanok teszik, akik, ha egy étteremben „valakiket” nem szolgálnak ki, vagy egy szórakozóhelyre nem engednek be „valakiket”, akkor sosem érvelnek azzal, hogy magáncég, azt csinál, amit akar. Persze, az a kérdés, hogy kik azok a „valakik”.

Nem házaspárnak nem kiadni franciaágyas szobát (csak sima kétágyast) = meghurcolás, csőd, perek (Anglia).

Bizonyos esküvői tortát nem megsütni= meghurcolás, perek, stressz a Legfelsőbb Bíróság döntéséig (USA).

Kitiltani a leszbikus tulajdonosok vegán cukijából azokat, akik HC Strache szavazói, az utcán egy táblára kiírva lenácizni őket= hipp, hipp, hurrá, az haladó és demokratikus (Bécs).

A FB olyan, mint a posta, csak közvetíti a mások által előállított tartalmat. Mi lenne, ha a posta kijelentené, hogy mostantól az xy párt/szervezet/stb leveleit nem hordja ki, mert neki nem tetszik a párt/szervezet/stb. mondanivalója?

Sőt, mi lenne, ha az elmű/tigáz/telekom/MÁV/ stb. kijelentené, hogy bizonyos ideológiai nézetekkel nem utazhatsz, bizonyos ideológiákat képviselők nem szállhatnak fel a vonatra, és azoknak nem jár térerő?

És a szólásszabadság meg egyenlőség bajnokai szinte ujjonganak:

„Magatartás elégtelen – sarokba állították Donald Trumpot” (Index.hu).

„A YouTube tovább folytatja a küzdelmet a félretájékoztatás ellen, méghozzá azzal, hogy ideiglenesen minden olyan felhasználót kitilt a rendszerből, aki hamis információkat terjeszt az amerikai elnökválasztással és annak végeredményével kapcsolatban.” (HVG)

Mégis, ezek mit képzelnek?

Megismétlem, a XX. század véres diktátorai elmaradott, régi vágású demokraták a modern tech cégekhez képest.

Ha ma csinálnék punkzenekart, így nevezném el: Független tényellenőrzők.

Benne van a korszak lényege.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »