A frontról visszatérő újságíró szerint Kijev ostroma óta nem voltak ekkora bajban az ukránok

A frontról visszatérő újságíró szerint Kijev ostroma óta nem voltak ekkora bajban az ukránok

Ukrajna jelenleg a legsúlyosabb katonai válságot éli az orosz agresszió kezdete óta – jelentette ki a Bild német bulvárlap főszerkesztőhelyettese, Paul Ronzheimer azután, hogy visszatért a frontról. Lesújtó elemzése nem csak illúzióromboló hatása miatt figyelemreméltó, hanem mert nem a legkeményebb harcok helyszínén, Avgyijivkában járt, hanem az oroszok által tavaly tavasszal bevett Bahmut közelében.

Ronzheimer arról is beszámolt, hogy Kijevből Szlovjanszkba utazni olyan, mintha az ember egy teljesen más világba kerülne. Míg Kijevben az éttermek a kijárási tilalom idején kívül működnek, addig a Donbasz közelében az ember sehol sincs biztonságban, mert nem tudni, mikor csapódik be egy lövedék a közelben.

„Teljesen világos, hogy az oroszok túlerőben vannak. Annak ellenére, hogy az orosz erők is kimerültek, méterről méterre haladnak. Vannak a fronton olyan szakaszok, ahol naponta ezer ember esik el. Vlagyamir Putyin orosz elnök azonban katonáival mit sem törődik. Győzni akar, bármi áron”

írta a német újságíró.

A Bild újságírója meginterjúvolt egy 27 éves ukrn katonát is. Ő elmondta, hogy parancsnoka a lőszerhiányra panaszkodott, és azt mondta, hogy az országot védő hadsereg csak az orosz csapások töredékére tud válaszolni.

„Ha az oroszok minket tízszer támadnak meg, mi csak két alkalommal tudunk védekezni”

mondta.

Hírdetés

„Azonnali mozgósításra van szükségünk. Az emberek Ukrajna más térségeiben nyilván nem fogják fel, milyen drámai a helyzet. Muszáj megvédenünk a frontvonalat. Ha az oroszok elfoglalnak egy várost, máris egy másik támadnak onnan. Egy bizonyos ponton politikai döntésnek kell születni, mert nem leszünk képesek tüzelni minden oroszra”

mondta katona.

Ronzheimer szerint azonban az általa megszólított katonák többsége elképzelhetetlennek tartja, hogy az orosz feltételek mellett induljanak tárgyalások a két ország között.

Érdemes kiemelni, hogy a fronton harcoló katonák és a hátországban még be nem sorozott férfiak között nő a feszültség. Az Unian hírügynökség, a KyivIndenpendet és a KyivPost cikkeiben rendre megjelennek olyan nyilatkozatok a katonáktól, amelyekben óvatosan bírálják az ország nyugati részében viszonylagos biztonságban lévő férfitársaikat, akik nem vonulnak be katonának.

A Ronzheimernek nyilatkozó egyik katona is hasonló megjegyzést tett. Szerint „a férfiak, akik Ukrajna nyugati felében tévét néznek, azt hiszik, hogy elég várni és győzni fogunk. De ez nem így működik”.

Ze kontra Za

Ronzheimer cikkében kitér Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és a vezérkar éléről nemrég leváltott Valerij Zaluzsnij tábornok közötti feszültségre is. Szerinte míg Zelenszkij továbbra is minden ukrán terület feltétel nélküli visszaszerzését erőlteti, addig Zaluzsnij „rég megértette, hogy a jelenlegi körülmények között ez lehetetlen és ezt ki is kell mondania”.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »