A franciáknak a Notre-Dame leégése kapcsán is a migránsok sorsa jut az eszükbe

Beindultak az érzékenyítő órák Franciaországban, melyeken azt vetették össze, melyik a nagyobb tragédia, hogy a keresztény vallás ikonikus épülete majdnem megsemmisül, vagy hogy illegális bevándorlók a tengerbe fulladnak.

Mióta a francia iskolásoknak rasszizmus-ellenes érzékenyító órákon kell kötelezően részt venniük, egyre furcsább jelenségek történek a nyugat-európai országban. Egy hete égett le Párizs egyik legszebb, a keresztény vallás és kultúra egyik legfontosabb épülete a Notre-Dame. Erről is megemlékeztek, ám nem úgy, ahogy sokan gondolnák. A diákok azt tanulhatták meg, hogy furcsa lehet, ha valakit jobban megérint a katedrális leégése, mint a migránsok halála a Földközi-tengeren.”

Lilian Thuram, a francia válogatott guadalupe-i származású védője, aki megfordult korábban a Juventusban és az FC Barcelonában is, a héten hivatalos volt egy sajtókonferenciára Korzika szigetén, melynek témája az előítéletesség visszaszorítása a gimnáziumokban. A labdarúgó elmondta, hogy létezik egyfajta hierarchia az érzelmek körében, ezért lehet azt, hogy sokakat jobban megráz a Notre-Dame elvesztése, mint az illegális bevándorlók átkelés közbeni halála, ezt pedig ő végtelenül bizarrnak találja.”

Hírdetés

Az emberek érzelmi lények, ezért lehet, hogy egy párizsit mélyebben érint a leégett Notre-Dame látványa” – fogalmazott a focista, aki visszavonulása óta rasszizmus-ellenes szervezeteknek az arca, aktivista, valamint több könyvet is írt a témával kapcsolatban.

Thuram elmondása szerint a korzikai turnéja során megkérte a diákokat, hogy a rasszista vicceket ne az ottléte alatt süssék el, azonban ez többször nem sikerült. Meglepődött azon, hogy azok a diákok viccelődtek a bőrszínével, akik magukat a helyi arab kisebbséghez sorolják.

888.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »