A franciák még nem válaszoltak, Putyinék már döntöttek

Az orosz elnök bizonytalan időre elhalasztotta jövő hétre tervezett párizsi látogatását, miután Francois Hollande francia államfő közölte: ha úgy dönt is, hogy találkozzanak Vlagyimir Putyin magánjellegű látogatása alkalmával, akkor is csak Szíriáról hajlandó tárgyalni, és más programban nem akar részt venni vele.

Erről Hollande környezetéből értesültek kedden a nyugati hírügynökségek. A TASZSZ orosz hírügynökség viszont azt jelentette, hogy a párizsi kormánypalotában nem adtak egyértelmű választ a Putyin látogatásának elhalasztását tudakoló kérdésre, és azt hangsúlyozták, hogy Hollande jövő heti végleges programjáról „még korai lenne beszélni”.

Az Élysée-palota kedden felvette a kapcsolatot a Kremllel, hogy egy Szíriáról szóló munkatalálkozót javasoljon Putyinnak, kizárva minden más programot, amelyen Hollande részt vett volna – mondta egy meg nem nevezett forrás. Erre a javaslatra válaszul Oroszország jelezte, hogy el akarja halasztani Putyin elnök látogatását – tette hozzá.

Hírdetés

Putyin felavatott volna egy új orosz ortodox vallási és kulturális központot, amely magában foglal egy székesegyházat is, valamint megtekintett volna egy orosz művészeti kiállítást.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter hétfőn közölte: „Amennyiben a köztársasági elnök úgy dönt, hogy jön az orosz elnök, az nem a pompáról fog szólni, hanem az igazság megmondásáról és arról, hogy kiutat találjunk abból, ami most ott (Szíriában) történik, és megértessük Oroszországgal, hogy veszélyes útra tér.”

Az október 19-re tervezett kétoldalú csúcstalálkozó létrejötte már vasárnap megkérdőjeleződött, miután Hollande a francia TMC tévécsatornának kijelentette: „Felteszem a kérdést magamnak, hogy hasznos lesz-e a találkozó. El tudjuk-e érni, hogy (Putyin) ne tegye azt, amit a szíriai rezsimmel együtt tesz, vagyis azt, hogy támogatja a rezsim légierejét, amely Aleppó lakosságát bombázza?” Hollande hangot adott meggyőződésének, hogy az Aleppóban történtek háborús bűncselekménynek minősülhetnek. „És azoknak, akik hasonló cselekedeteket követnek el, felelniük kell majd egyebek között a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt” – szögezte le.

A francia külügyminiszter viszont hangsúlyozta, hogy a Szíria miatti „mély nézeteltérés” ellenére Oroszország „partnerország, nem ellenfél” és a párizsi látogatáson egy ukrajnai csúcstalálkozóra is sor kerülhet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »